Internacional 03/05/2019

La batalla entre la cervesa i la marihuana arriba a la política canadenca

El primer ministre d'Ontario presenta uns pressupostos centrats en la cervesa

Ara
2 min
Treballadors preparen una comanda a una tenda de cànnabis a Ontario, Canadà

BarcelonaDesprés que el Canadà es convertís en el segon país del món a despenalitzar completament el consum de cànnabis recreatiu, un nou debat ha arribat al país: facilitar l'accés a la cervesa. Doug Ford, el governador de l'estat d'Ontario, un populista de dretes amb un estil que recorda Donald Trump, ha presentat un pressupost en el qual el tema principal és la cervesa, la cervesa barata i fàcilment accessible, segons informa 'The Washington Post'.

El nou pressupost d'Ontario, el primer des que el Partit Conservador Progressista de Ford va arribar al poder, inclou retallades en l'assistència legal, mestres, biblioteques i plantació d'arbres amb l'objectiu de reduir el dèficit de la regió. Però el més impactant d'aquests pressupostos no són les retallades, sinó l'èmfasi en millorar l'accés ciutadà a productes com la cervesa i el vi.

Un pressupost centrat en la cervesa

Els periodistes del país han assenyalat que les paraules 'alcohol' i 'cervesa' apareixen fins a 46 cops en el pressupost, fet que evidencia la intenció de Ford de centrar l'agenda mediàtica en la beguda. El primer ministre d'Ontario utilitza el pla de despeses per introduir una sèrie de reformes relacionades amb l'alcohol: permetre que els bars serveixin alcohol a partir de les 9 del matí, permetre que es pugui consumir en esdeveniments esportius i ampliar els punts de venda de cervesa i vi. Ford sap que el govern federal té firmat un contracte d'exclusivitat amb tres cerveseres fins a l'any 2025. Si es trenqués, les arques públiques podrien perdre milions de dòlars indemnitzant aquestes empreses.

Contra la marihuana

D'altra banda, Ford no està d'acord amb la legalització del consum recreatiu de marihuana, que va aprovar el primer ministre i responsable del govern federal, el progressista Justin Trudeau. "Va ser el govern federal el que va prendre la decisió de legalitzar el cànnabis al Canadà i de portar a la nostra província a aquest terreny inexplorat. Al llarg de tot aquest procés, la nostra primera i principal prioritat ha sigut protegir les criatures i les nostres comunitats", va afirmar un portaveu de Ford a la cadena pública canadenca CBC.

Ford, de 54 anys, és un dels principals opositors al govern de Trudeau, primer ministre del Canadà. Poc abans de lliurar la guerra de la cervesa, va atacar el govern federal per l'impost sobre el carbó i el seu impacte en els preus del gas. La nova taxa, creada per combatre el canvi climàtic, és considerada "el pitjor impost de tots, sense excepció", diu Ford.

stats