Deriva autoritària
Internacional 12/01/2017

Batalla campal al parlament turc per la reforma constitucional d'Erdogan

S'aproven els quatre primers articles per ampliar els poders del president

Ara
1 min

BarcelonaDiputats del parlament turc han arribat aquesta nit a les mans, arran de la polèmica sobre la reforma constitucional proposada pel president, Recep Tayyip Erdogan, per donar poders executius al seu càrrec. El partit de govern, l'islamista AKP, ha presentat una bateria de reformes de 18 articles per canviar el sistema de govern de república parlamentària a presidencialista, en el marc de la deriva autoritària de l'executiu truc després del cop d'estat fallit del 15 de juliol.

Diputats de l'AKP i del kemalista CHP han intercanviat cops de puny al voltant de l'atri, en el moment en què s'havien aixecat per dipositar-hi el vot secret. Els diputats republicans criticaven els islamistes per votar fora de les cabines i aquests s'hi han encarat quan un d'ells ha començat a gravar l'escena amb el seu mòbil.

Els quatre primers articles de la reforma han estat aprovats per entre 341 i 343 vots (el mínim necessari era de 330) i la votació continuarà avui, dijous.

El debat se celebra mentre 11 diputats del prokurd HDP, entre els quals els seus portaveus, continuen detinguts des del novembre i no han estat substituïts a la cambra. Els 48 diputats prokurds que estan encara al parlament, la majoria amb judicis pendents, no van participar a la votació i van mostrar imatges dels seus companys presos.

stats