Internacional 14/02/2014

Els independentistes flamencs, primera força al Parlament belga, segons els sondejos

N-VA obtindria 33 escons i se situaria molt lluny dels socialistes francòfons (PS), que només obtindrien 21 escons

Laia Forès
1 min
Bart De Wever, líder de N-VA. AFP

Brussel·lesEl partit independentista flamenc (N-VA) podria convertir-se en la primera força al Parlament belga després de les eleccions federals previstes per al maig. Segons una enquesta d'intenció de vot publicada aquest divendres pel diari 'Le Soir', la N-VA obtindria 33 escons (actualment en té 27), molt lluny del segon partit més votat, el socialista francòfon (PS), que només obtindria 21 escons.

Els socialistes no podrien repetir com a primera força de la cambra perquè ni amb els vots dels socialistes flamencs aconseguirien superar la N-VA. L'ascens del nacionalisme flamenc podria deixar un Parlament belga inèdit en la història del país. "Seria almenys un escenari atípic en el paisatge polític belga", assenyala 'Le Soir'.

La complexa composició del Parlament federal belga –on no existeixen els partits estatals sinó que hi ha partits flamencs o francòfons– fa pràcticament impossible que una sola formació obtingui la majoria absoluta. Però les famílies polítiques d'una i altra banda del país, com els socialistes o els democristians, s'alien al Parlament per formar majories més sòlides.

L'inèdit del possible ascens de la N-VA és que els independentistes es convertirien en la primera força de la cambra sense necessitat de sumar escons amb cap altre partit.

stats