Internacional 09/05/2020

Bielorússia celebra el Dia de la Victòria amb un acte multitudinari i sense distància social

Putin, en canvi, presideix una ofrena i un discurs sense tancs ni veterans a Moscou

Ara
2 min
Bielorrúsia ha mantingut els actes de celebració del Dia dela Victòria malgrat el covid-19.

BarcelonaSi bé el covid-19 ha portat a suspendre els actes previstos a tots els països per al 75è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial, començant per Rússia –que va haver de suspendre el que es preveia com un gran bany de masses per al president Vladímir Putin, amb diversos líders mundials convidats a la seva desfilada militar–, l'estat de Bielorússia torna a anar a contracorrent del món.

Com ja va passar fa dies amb els esdeveniments esportius, suspesos arreu d'Europa excepte en aquest país, ahir Bielorússia va ser l'únic país que va mantenir els actes multitudinaris i la gran desfilada militar per commemorar el Dia de la Victòria sobre el nazisme.

El president del país, Alexandr Lukaixenko, que ja ha anunciat que manté les eleccions previstes per al 9 d'agost, en què s'espera que torni a guanyar per encetar un sisè mandat (porta al poder des del 1994), va rebutjar posposar els fastos pel covid-19.

Milers de soldats van desfilar sense distància social, en un acte en què fins i tot van participar veterans de la Segona Guerra Mundial (asseguts molt junts i la majoria sense mascareta) i en què el públic tampoc es va contenir d'ajuntar-se massivament per contemplar l'espectable.

En canvi, a Moscou, la plaça Roja va acollir una commemoració sense tancs, ni veterans ni gent al carrer. El president rus, Vladímir Putin, va dipositar un ram de flors a la tomba del soldat desconegut i va pronunciar un discurs en un acte solitari i sobri per recordar els 27 milions de soviètics morts en aquell gran conflicte. Només alguns avions militars i helicòpters van sobrevolar Moscou i van fer que molts ciutadans sortissin als balcons a saludar. Una decepció per als plans del líder rus, que manté l'ordre de confinament per als seus 146 milions d'habitants mentre els contagis al país ja s'apropen als 200.000, amb més de 1.800 morts.

El president rus, Vladimir Putin, va fer una ofrena floral a la tomba del soldat desconegut per commemorar el 75è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial.
stats