Internacional 22/10/2020

L'oposició democràtica de Bielorússia guanya el premi Sàkharov a la llibertat de consciència

El Consell de Coordinació que encapçalava Svetlana Tikhanóvskaia rep el reconeixement de l'Eurocambra

Albert Castellví Roca
2 min
La líder opositora bielorussa Svetlana Tikhanóvskaia

SabadellEl Parlament Europeu ha decidit atorgar el premi Sàkharov a la llibertat de consciència 2020 al Consell de Coordinació de Bielorússia, un organisme creat aquest estiu al voltant de la candidata opositora Svetlana Tikhanóvskaia amb l'objectiu de lluitar contra el règim autoritari del president del país, Aleksandr Lukaixenko. "Tenen a favor seu una cosa que la força bruta mai podrà vèncer: la veritat", ha afirmat a través de Twitter el president de l'Eurocambra, David Sassoli, en el moment d'anunciar l'adjudicació del guardó, i ha afegit: "No abandoneu la vostra lluita. Som al vostre costat".

La candidatura del Consell de Coordinació va ser presentada conjuntament pel Partit Popular Europeu, el grup socialdemòcrata i els liberals de Renovar Europa (les tres principals forces de la cambra), que van definir l'associació com "una iniciativa de dones valentes i de figures de la societat civil i política". El Consell es va fundar el 18 d'agost, nou dies després de les controvertides eleccions presidencials bielorusses en què, segons els resultats oficials, Lukaixenko va aconseguir més del 80% dels vots i va revalidar un càrrec que ocupa des del 1994, és a dir, des de les primeres eleccions al país després de la caiguda de la Unió Soviètica.

Opositores i una premi Nobel

La líder de l'organització és Svetlana Tikhanóvskaia, una mestra i activista pels drets humans que es va presentar a les eleccions presidencials després que el seu marit, Serguei Tikhanovski, que tenia intenció de concórrer als comicis, va ser arrestat al maig. Entre els membres del Consell hi ha també el mateix Tikhanovski, l'escriptora Svetlana Aleksiévitx –guanyadora del premi Nobel de literatura l'any 2015–, la músic Maria Kolesnikova, les activistes Volha Kavalkova i Veronika Tsapkala (dona d'un altre precandidat, Valeri Tsapkalo, que es va exiliar a Moscou per por de ser arrestat i que va donar suport a la candidatura presidencial de Tikhanóvskaia), Ales Bialiatski –fundador de l'organització bielorussa pro drets humans Viasna– i Mikola Statkevitx, que va ser candidat a les eleccions del 2010 i empresonat durant sis anys.

"Les protestes multitudinàries que estan tenint lloc als carrers de Bielorússia han commogut el món les últimes onze setmanes. Alhora que creix la nostra admiració pel poble bielorús, també ens revolta la cada cop més violenta repressió de Lukaixenko", ha dit Sassoli davant el ple del Parlament Europeu. El president de la cambra ha exigit al president bielorús que "escolti la veu del seu poble" i ha felicitat l'oposició pel "coratge, resiliència i determinació". "Dia a dia demostren que són la personificació de la llibertat de pensament i d'expressió que reconeix i premia el premi Sakhàrov", ha afegit Sassoli.

Aquest guardó, que l'Europarlament atorga anualment des del 1988, té per objectiu distingir persones i organitzacions que defensen els drets humans i les llibertats fonamentals.

stats