Internacional 15/07/2020

L'esclavista Colston, substituït per una dona activista de Black Lives Matter

L'alcalde de Bristol promet una consulta per decidir el futur de l'estàtua, però ara la retirarà

Q.a.
2 min
La estatua de una man (34750458)

LondresAquest dimecres a primera hora ha aparegut una nova estàtua al pedestal on hi havia la de l'esclavista Edward Colston, a Bristol, a l'oest d'Anglaterra.

Es tracta de la representació d’una dona que es diu Jen Reid, activista del moviment Black Lives Matter i participant en les protestes que a principis de juny van acabar amb el llançament de la de Colston a les aigües del port fluvial de la ciutat. Reid va ser fotografiada dreta al damunt del pedestal on hi havia fins aleshores la figura de Colston.

L'artista londinenc Marc Quinn ha creat el monument en resina negra i acer i, poc abans de les cinc de la matinada, un equip de deu persones arribades amb dos camions i amb una grua l'han erigida sense el coneixement ni el consentiment de l'Ajuntament de Bristol. L’escultura porta per títol A surge of power (Jen Reid) [Una onada de poder (Jen Reid)]. Als peus hi han deixat un cartell que diu: "Black lives still matter" [Les vides dels negres encara importen].

Consulta pública

L’alcalde Marvin Rees havia dit anteriorment que qualsevol decisió sobre l'ús de la base que havia quedat òrfena es decidiria democràticament mitjançant una consulta. I en un comunicat difós posteriorment a la instal·lació de l'escultura ha assegurat que "el futur del pedestal i del que hi ha instal·lat l'haurà de decidir la gent de Bristol". "Això serà decisiu per construir una ciutat que és la llar tant dels que van gaudir amb l'enderrocament de l'estàtua com dels que simpatitzen amb la seva retirada però que estan consternats per com es va fer, a mçes dels que senten que amb la retirada van perdre un tros del Bristol que coneixien i, per tant, d'ells mateixos".

Tot i així, aquesta mateixa tarda l'alcalde ha assegurat a Twitter: "Entenc que la gent es vol expressar, però l'estàtua s'ha posat sense permís. Tot el que s'hagi posat a la base sense seguir els procediments establerts s'haurà de retirar. La gent de Bristol decidirà el seu futur". Les seves paraules deixen entendre que, si bé es veu obligat a retirar-la, en una posterior consulta es podria incloure l'opció de mantenir la proposta de l'activista. Reid ha estat present durant la instal·lació i ha posat davant l'estàtua.

Molt probablament la instal·lació de l'escultura de Marc Quinn reobrirà el debat sobre el destí de molts altres monuments públics del Regne Unit, sobretot els que estan lligats a l'època del tràfic d'esclaus.

stats