Internacional 01/09/2019

Un bombardeig saudita mata 100 persones al Iemen

La coalició capitanejada per Riad afirma que ha atacat un magatzem d'armes dels houthis

Ara
2 min
Membres de la Mitja Lluna Vermella recuperant els cadàvers de les víctimes del bombardeig saudita contra una presó dels houthis, a Dhamar

BarcelonaUn atac aeri de la coalició militar dirigida per l'Aràbia Saudita en una presó del sud-oest del Iemen ha matat un centenar de persones aquest diumenge, segons el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR). Les víctimes són presoners dels insurgents houthis, que des de fa quatre anys s'enfronten amb les forces governamentals en una guerra civil que ha passat a ser un camp de batalla dels interessos regionals, amb els saudites i els iranians com a referents dels dos bàndols.

L'aliança àrab s'ha limitat a confirmar un atac contra "posicions houthis", sense informar de possibles víctimes, i ha justificat l'acció per neutralitzar un punt on s'emmagatzemaven drons i míssils, segons han afirmat.

Mentrestant, el personal de la Creu Roja no ha parat de rescatar víctimes mortals i supervivents entre les tones de runes en què ha quedat l'edifici atacat i la zona pròxima. Hi ha una quarantena de persones ferides de diversa consideració i "molt poques possibilitats" de trobar-ne més amb vida, segons apunta Franz Rauchenstein, cap de la delegació local de l'ONG humanitària.

Els testimonis han explicat que la matinada de diumenge van sentir l'impacte d'almenys set míssils contra els cinc edificis que configuraven el complex de l'antiga Universitat Politècnica. Arran de la guerra, aquest espai ha quedat en desús i l'utilitzen les forces rebels houthis, xiïtes amb suport iranià, com a centre de detenció a la localitat de Dhamar, a uns 100 quilòmetres de Sanà, la capital del devastat país.

Un portaveu del ministeri de Sanitat del govern houthi ha explicat que les víctimes són bàsicament "presoners de guerra" que havien sigut capturats per les forces rebels en combats contra les forces lleials al govern, que és l'únic reconegut internacionalment i rep el suport militar i financer de la coalició àrab que lidera Riad des del 2015. També hi ha membres dels insurgents.

Imatges difoses a Twitter pel director de CICR al Pròxim Orient, Fabrizio Carboni, mostren diversos edificis derruïts i treballadors de l'organització humanitària tractant de treure entre la runa les víctimes amb l'ajuda d'una excavadora. La falta de materials obliga a treure els cossos de morts i ferits amb lones, en substitució de lliteres.

L'aliança de països àrabs sunnites ha sigut acusada en moltes ocasions d'atacar objectius civils, inclosos escoles i hospitals, i de causar la mort de desenes de persones, entre ells nens, cosa que la comandància de la coalició sempre ha negat.

Els houthis controlen la major part del nord i l'oest del Iemen, incloent-hi la capital, des de finals del 2014, encara que l'exèrcit iemenita i els seus aliats els han aconseguit arrabassar part dels dominis des de l'any passat.

Els rebels solen atacar territori saudita amb míssils i, amb cada vegada més freqüència, amb drons, que solen estar dirigits contra aeroports i zones poblades de l'Aràbia Saudita, però que poques vegades causen víctimes civils.

stats