Internacional 07/05/2018

Els bombers de l'ONG Proem-Aid, absolts de tots els càrrecs

"Una gran victòria per a l'ajuda humanitària", diu l'ONG

Cristina Mas
2 min
Manuel Blanco, Julio Latorre y José Enrique Rodríguez, amb la delegació insitucional, abans de començar el judici.

BarcelonaEls tres bombers de Sevilla voluntaris de l'ONG Proem-Aid, acusats a Grècia de temptativa de tràfic de persones per participar en rescats a l'illa de Lesbos, han estat absolts de tots els càrrecs. "S'ha fet justícia!", va dir l'ONG en un missatge a les xarxes en què va considerar la sentència com "una gran victòria de l'ajuda humanitària". "Tornarem a salvar vides", afirmaven.

Es desconeix encara la sentència relativa a Mo Abassi i Salam Adeem, dos ciutadans de l'organització danesa Team Humanity, que tripulaven l'embarcació en el moment de la detenció i que han seguit línies de defensa diferents a les dels bombers.

Els fets es remunten al 14 de gener del 2016, quan els bombers sevillans van ajudar l'equip danès que havia rebut l'alerta d'una pastera que no van arribar a localitzar i que posteriorment van ser detinguts pels guardacostes grecs. L'illa grega era aleshores el principal punt d'entrada de migrants a Europa.

En el judici, Manuel Blanco, bomber de la Diputació d'Andalusia i vicepresident de l'ONG, va declarar que aquell dia, com fan sempre per protocol, van comunicar als guardacostes grecs que sortien a buscar una barcassa: en aquella ocasió ho van fer en l'embarcació danesa perquè la seva estava avariada. Julio Latorre, bomber de l'Ajuntament de Sevilla, va apuntar que van estar buscant la pastera durant 40 minuts i, com que no van trobar a ningú, van retornar a port. Allà van ser detinguts i "va començar el calvari". Juntament amb José Enrique Rodríguez, els tres bombers s'exposaven a una pena de 10 anys de presó.

Els tres acusats han insistit que el seu únic objectiu era salvar vides. També ha testificat en la seva defensa Rosa Aguilar, consellera de Justícia i Interior de la Junta d'Andalusia, que ha destacat els milers de vides que l'organització va contribuir a salvar, així com la professionalitat dels seus membres.

Mostres de suport

Durant el judici centenars de companys i familiars dels bombers es manifestaven davant de l'Ajuntament de Sevilla per l'absolució dels cooperants, amb una pancarta en què es llegia "#condemnatsasalvarvides" i "Salvar vides no és cap delicte". Portaveus de l'organització defensaven la tasca humanitària de la vintena de professionals de Proem-Aid que treballen a l'Egeu des del 2015 i posteriorment al Mediterrani Central en tasques humanitàries. Consideren "incongruent" que després de trenta missions en què sembre han col·laborat amb les autoritats, els seus companys fossin detinguts.

Una delegació de diputats andalusos ha acompanyat els bombers al judici a l'illa grega, després que el Parlament d'Andalusia aprovés per unanimitat una moció de suport. La presidenta de la Junta d'Andalusia, la socialista Susana Díaz, ha defensat que "mentre Europa fallava, ells van ser honestos i valents". L'alcalde de Sevilla, Juan Espadas (PSOE), i el delegat del govern espanyol també han traslladat la seva solidaritat als bombers. El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha considerat "un error" el procés judicial. Molts col·lectius de bombers han fet costat als seus companys.

stats