Internacional 13/06/2019

Boris Johnson arrasa a la primera votació per liderar els 'tories'

Set homes i cap dona continuen en la cursa per succeir Theresa May

Efe
2 min
Boris Johnson avui surtint del seu domicili a Londres / Reuters

LondresLa primera votació de la cursa per liderar els 'tories' deixa dues coses clares. La primera, que Boris Jhonson és el candidat més ben posicionat per succeir Theresa May al capdavant del Partit Conservador i del govern del Regne Unit. La segona, que el successor serà sí o sí un home. Les úniques dues dones candidates han caigut. En total, queden set candidats dels deu que es van postular inicialment.

Els tres eliminats són l'exministra de Treball i Pensions Esther McVey, l'antiga líder del grup conservador a la Cambra dels Comuns Andrea Leadsom i el diputat Mark Harper. Per tant, tots els candidats que continuen són homes.

L'exministre d'Exteriors i antic alcalde de Londres Boris Johnson ha arrasat en la votació celebrada aquest dijous. Ha aconseguit el suport de 114 dels 313 diputats que han participat a la votació, celebrada en una sala del Parlament britànic.

A banda de Johnson, l'actual responsable d'Exteriors, Jeremy Hunt, i el ministre de l'Interior, Sajid Javid, són alguns dels aspirants que han aconseguit els suports suficients –17– per passar a la pròxima votació i continuar en el procés per reemplaçar May, que va dimitir divendres passat però continua en funcions fins que es triï el seu substitut.

Per darrere de Johnson s'hi ha situat Hunt, amb 43 suports; el ministre de Medi Ambient, Michael Gove, amb 37; l'antic titular del Brexit Dominic Raab, amb 27; Javid, amb 23; el ministre de Sanitat, Matt Hancock, amb 20, i el responsable de Cooperació Internacional, Rory Stewart, amb 19.

El procés per triar el nou líder 'tory' continuarà la setmana vinent, quan hi haurà tres votacions –18, 19 i 20 de juny– fins que quedin només dos candidats, que se sotmetran a la decisió dels 160.000 afiliats al Partit Conservador.

El pròxim dia 18 els aspirants necessitaran el suport de 32 diputats per passar a la següent votació. S'espera que l'anunci del guanyador es faci a finals de juliol, quan May acudeixi al Palau de Buckingham per acomiadar-se de la reina Elisabet II, que poc després rebrà el nou líder conservador i li demanarà que formi el seu govern.

Després d'aquesta reunió amb la cap d'estat, el nou primer ministre anirà a la residència oficial, al 10 de Downing Street, per començar a nomenar els seus ministres. El procés per substituir May va començar el 10 de juny, quan deu diputats conservadors es van presentar per aspirar al lideratge 'tory', el segon que té lloc des que el Regne Unit va votar el 23 de juny del 2016 en un referèndum a favor de sortir de la UE.

Els parlamentaris van votar en una sala del Parlament de Westminster, i entre ells hi havia l'encara primera ministra, que no va voler revelar als mitjans a qui havia donat suport. Durant els últims dies els candidats han presentat les seves campanyes, amb les quals aspiren a sumar suports entre els diputats, encara que el favorit és Boris Johnson. L'exalcalde de Londres va prometre ahir complir amb el resultat del plebiscit i materialitzar el Brexit, amb acord o sense, en el nou termini establert del pròxim 31 d'octubre.

stats