Internacional 31/10/2018

Dotze morts a Itàlia per la borrasca ‘Adrian’

Les fortes pluges deixen Venècia amb el nivell més alt d’‘acqua alta’ en una dècada

Miquel Bernis
2 min
Venècia sota l'aigua aquest migdia / REUTERS

BarcelonaLa potent borrasca que es va formar el cap de setmana sobre les Balears ha deixat ja una dotzena de morts a Itàlia, segons el balanç de Protecció Civil. En les últimes 48 hores els bombers han hagut de fer més de 7.000 intervencions a tot el país, en molts casos no només per treure l’aigua de les cases, sinó per retirar de la via pública els grossos arbres caiguts per les ratxes de fins a 100 quilòmetres per hora que ha provocat el pas de la borrasca Adrian. Sis regions del nord i el centre del país continuen en alerta vermella, i sis més en taronja per la previsió que continuï el mal temps.

La zona que ha sortit més malparada del temporal ha sigut la ciutat de Venècia, que ha patit les inundacions més greus dels últims anys. Les habituals marees que afecten la ciutat es van disparar a causa del fort vent de sud i de la baixada de la pressió atmosfèrica que està provocant el pas d’ Adrian per Itàlia. La situació era tan complicada que l’ajuntament venecià va optar per tancar la icònica plaça de Sant Marc després que el nivell de l’aigua pugés fins als 156 centímetres, el nivell més alt des del 2008 i el quart des que n’hi ha registres. Es calcula que amb una 'acqua alta' d’aquesta magnitud al voltant d’un 70% de la ciutat queda inundada. També a Roma les autoritats locals van optar per no obrir les escoles i blindar espais turístics com el Colosseu i el Fòrum Romà. A més, l’aeroport internacional va acumular retards i cancel·lacions a causa del mal temps.

L’ Adrian és la primera borrasca mediterrània batejada. El nom surt d’una llista de noms acordada entre els serveis meteorològics francès, portuguès i espanyol per evitar la confusió sobre com s’han d’anomenar les grans borrasques que afectin el sud d’Europa. A partir d’ara es posarà un únic nom comú a totes les pertorbacions potencialment perilloses. Els següents temporals es diran Beatriz, Carlos i Diana.

stats