Internacional 26/02/2013

BP s'enfronta a una multa de 13.200 milions d'euros pel desastre mediambiental al golf de Mèxic

Comença el polèmic judici a l'empresa petrolífera, que es pot prolongar fins a tres mesos

Ara
1 min
Un grup d'activistes protesten durant la celebració del judici a BP

BarcelonaBP va ser acusada dilluns d'anteposar els beneficis empresarials a la seguretat, en el primer dia del judici per l'abocament massiu en el golf de Mèxic el 2010 per l'explosió d'una plataforma petrolífera, una acusació que pot comportar a l'empresa fer front a una multa de 13.200 milions d'euros, la més important de la història.

Els advocats representants de les empreses i individus afectats van culpar l'empresa petrolífera de centrar-se en la reducció dels costos i d'ignorar els senyals que la plataforma podria tenir problemes en les inspeccions de manteniment. El jutge Carl Barbier ha escoltat les parts per determinar la responsabilitat de la companyia i de les empreses subcontractades en les errades que van provocar l'explosió i que van causar la mort d'11 persones.

Es tracta de la primera fase d'un judici que s'espera que duri tres mesos, en el qual es decidirà si hi va haver “negligència greu”. En una fase posterior el jutge determinarà la multa, que podria arribar als 17.600 milions de dòlars (13.200 milions d'euros) més una quantitat per danys als afectats.

L'abocament va començar quan va esclatar la plataforma operadora de BP i es va enfonsar al mar el 20 d'abril del 2010. En l'accident hi van morir 11 persones i més de quatre milions de barrils de petroli van ser vessats al golf de Mèxic. Van caldre 85 dies fins que finalment es va poder taponar el pou Macondo.

El novembre de l'any passat, la petrolífera va arribar a un acord amb el departament de Justícia nord-americà i va acceptar declarar-se culpable de 14 càrrecs penals i pagar una multa de 4.500 milions de dòlars (3.400 milions d'euros). No obstant, aquest acord no eximia BP d'altres causes contra ella ni de les demandes civils.

stats