Internacional 20/07/2015

El govern britànic estudia retirar el passaport als joves sospitosos d'enrolar-se a l'Estat Islàmic

El primer ministre David Cameron presenta un pla per combatre el "verí" del jihadisme i tallar l'augment de musulmans del Regne Unit que viatgen a Síria i l'Iraq per lluitar amb els extremistes

Efe
2 min
El primer ministre britànic, David Cameron.

LondresEl primer ministre britànic, David Cameron, ha promès aquest dilluns que el seu govern posarà en marxa una estratègia destinada a combatre el "verí" de l'extremisme islàmic i ha demanat l'esforç de tot el país per aconseguir-ho. El polític ha explicat que aplicarà un ampli pla per evitar l'augment de joves britànics musulmans que viatgen a Síria i l'Iraq per unir-se a la lluita del grup Estat Islàmic (EI).

En un discurs pronunciat en una escola a Birmingham, al centre d'Anglaterra, Cameron ha subratllat que cal combatre el problema de la falta d'integració que ha portat joves a simpatitzar amb el jihadisme perquè no senten vinculats amb el Regne Unit. "Amb el nostre èxit de la democràcia multiracial, multireligiosa, hem d'afrontar una tràgica veritat: que hi ha gent nascuda i criada en aquest país que no s'identifica realment amb el Regne Unit i sent poc o cap vincle" amb el seu poble, ha dit.

"Així que, quan grups com l'EI busquen atreure els nostres joves a aquesta causa verinosa, els ofereixen una sensació de pertinença que els falta aquí a casa, deixant-los més susceptibles al radicalisme i fins i tot a la violència davant d'altres britànics cap als quals no senten una veritable lleialtat", ha afegit. "Això és el que afrontem: una ideologia radical", ha insistit Cameron, que ha rebutjat que la guerra de l'Iraq del 2003 pogués tenir influència en l'extensió de l'extremisme i ha recordat que els atemptats contra els Estats Units de l'11 de setembre del 2001 (11-S ) van ser perpetrats abans d'aquest conflicte bèl·lic. També ha rebutjat que la política exterior occidental o la pobresa siguin responsables del reclutament de joves per part de l'EI.

El govern britànic prendrà mesures per ajudar els pares que sospiten que els seus fills estan sent radicalitzats perquè els passaports d'aquests fills siguin retirats, i evitar així que puguin viatjar a Síria per sumar-se a l'EI. "Si ets un nen, et rentaran el cervell, et lligaran bombes al cos i et volaran. Si ets una nena, t'esclavitzaran i abusaran de tu. Aquesta és la brutal i malaltissa realitat de l'EI", ha afegit Cameron.

stats