Internacional 01/07/2019

Una calamarsada insòlita cobreix de gel la ciutat mexicana de Guadalajara

Les acumulacions de gel han superat el metre i mig i les autoritats ho atribueixen al canvi climàtic

Ara
2 min
Soldats mexicans netegen de calamarsa un dels carrers de la ciutat mexicana de Guadalajara.

BarcelonaLes imatges semblen de mentida: cotxes i camions pràcticament soterrats per calamarsa, carrers i carreteres col·lapsades amb més d'un metre i mig de boles de gel i teulades destrossades per les acumulacions de gel. Tot plegat són efectes de la forta pedregada que aquesta matinada ha cobert de blanc la ciutat mexicana de Guadalajara, capital de l'estat de Jalisco, al centre del país.

"Vegin això que ha passat aquí, en alguns punts de la ciutat. Escenes que jo no havia vist mai a Guadalajara. Vegin la calamarsada que sembla una nevada... I després ens preguntem si realment el canvi climàtic existeix. Això són fenòmens naturals que no havíem vist mai i ens han de cridar l'atenció", ha advertit el governador de Jalisco, Enrique Alfaro, que ha difós diverses imatges en què es veia part d'aquest panorama.

De moment, la calamarsada no ha provocat ferits ni víctimes mortals. Sí que ha ocasionat, però, danys materials: almenys 249 habitatges han quedat malmesos per la calamarsa i desenes de vehicles han sigut arrossegats pel riu de gel que s'ha format degut al fenomen. Alguns dels vehicles han quedat apilats uns sobre els altres o colgats de gel.

La calamarsa cobreix part d'un camió a la ciutat mexicana de Guadalajara.

Mitja hora de tempesta

A Mèxic, la calamarsada no és un fet excepcional. Sí que ho ha sigut, però, el gruix que ha assolit el fenomen. Aquestes últimes hores, operaris de Protecció Civil de Jalisco i militars estan retirant el gel de la calçada i també els vehicles danyats. Segons les autoritats, dues persones han presentat "principi d'hipotèrmia".

Sembla que la forta calor dels últims dies i la inestabilitat atmosfèrica haurien propiciat la forta calamarsada. La tempesta, malgrat tot, només ha durat poc menys de mitja hora.

stats