REGNE UNIT
Internacional 13/09/2019

Cameron: “No es pot descartar un segon referèndum”

L'ex primer ministre britànic David Cameron, màxim responsable del caos polític i constitucional pel qual travessa el Regne Unit, ha trencat el seu silenci

Quim Aranda
2 min
David Cameron, ex primer ministre britànic, l’any passat.

LondresPoc més de tres anys després del referèndum del Brexit, l’ex primer ministre britànic David Cameron, màxim responsable del caos polític i constitucional pel qual travessa el Regne Unit, ha trencat el seu silenci. Ho fa aquest dissabte des de les pàgines del magazine de The Times, en una entrevista que serveix d’esquer per al llançament de les seves memòries, For the record, bàsicament un recompte de la seva carrera política, que surten la setmana vinent, i per les quals ha cobrat quasi un milió d’euros. El focus, òbviament, l’embolic actual. I per sortir-ne, assegura que “no es pot descartar” un segon referèndum “perquè hem de trobar alguna manera de desbloquejar el bloqueig”.

L’entrevista -en què sobta la manca de penediment explícit i d’assumpció de responsabilitat-és també un passar comptes amb l’actual primer ministre, Boris Johnson, i amb Michael Gove, que va ser amic personal seu i ministre del seu executiu, i que ara també ho és del de Johnson. Dels dos diu que van tenir un comportament “horrible”, que van “destruir el govern” i que “es van oblidar la veritat a casa” a l’hora de fer la campanya. I recorda les mentides sobre la immigració que van esbombar, entre altres relatives a la massiva “invasió” de turcs que, en cas de romandre a la Unió Europea (UE), patiria el Regne Unit, i a l’autobús amb el famós eslògan sobre els 350 milions setmanals que s’invertirien en el Servei Nacional de Salut si es votava pel Brexit.

Cameron confessa també que “cada dia penso en el referèndum, en el fet que el vam perdre, en les seves conseqüències i en les coses que es podrien haver fet d’una altra manera, i em preocupa desesperadament el que passarà a continuació. Em preocupa molt. I sé que molta gent no em perdonarà”. Amb tot, de manera crucial diu que el plebiscit era “inevitable”, tot i que només el va convocar per la seva feblesa com a líder i per resoldre una disputa interna del Partit Conservador, assetjat en part pel xenòfob UKIP de Nigel Farage. En extractes del llibre ja publicats, Cameron admet que l’aleshores ministre del Tresor, George Osborne, oposat a la consulta, el va fer responsable del desastre amb un explícit “tu i el teureferèndum dels collons”. Les prevendes del llibre no fan preveure que esdevingui cap best-seller.

stats