Internacional 23/04/2018

El Canadà confirma que l'atropellament múltiple va ser deliberat però que no és una "amenaça a la seguretat"

Detenen el conductor de la furgoneta que ha envestit diverses persones

Ara
2 min
Un policia al costat d'una víctima de l'atropellament múltiple a Toronto.

BarcelonaDeu persones van morir i quinze més van resultar ferides en un atropellament múltiple amb una furgoneta en una gran avinguda de Toronto, al Canadà, dilluns a la nit (hora catalana). La policia creu que el conductor, Alek Minassian, de 25 anys i que va ser detingut després de fugir del lloc, va actuar de manera deliberada conduint per sobre de la vorera en un recorregut de gairebé tres quilòmetres.

Era l'hora de dinar i la via estava força concorreguda en un dels primers dies de bon temps a la ciutat canadenca. Els equips d'emergència van rebre diverses trucades d'alerta d'un atropellament múltiple al carrer de Yonge, una de les grans artèries de la principal ciutat del Canadà.

Minassian va ser detingut després de fugir del lloc i d'encarar-se a un agent de policia, fingint que tenia una arma i demanant-li que el matés. Però el policia va mantenir la calma i sense disparar ni un tret el va reduir. L'escena va ser filmada per un vianant que l'ha penjada a YouTube.

“Mata'm, tinc una pistola a la butxaca", diu Minassian. L'agent li respon que si no s'estira a terra li dispararà. "Dispara'm al cap", li respon. L'agent s'hi va acostant fins que el redueix. El vídeo ja ha tingut més de 153.000 visualitzacions.

Mark Saunders, cap de la policia de Toronto, ha explicat que creuen que l'autor de l'atropellament va actuar de manera deliberada, però que "amb la informació de què es disposa fins ara no sembla que estigui vinculat de cap manera a una amenaça a la seguretat nacional". Preguntat per si es descartava el mòbil terrorista, ha dit que "no es descarta res". La policia ha demanat la col·laboració ciutadana per localitzar possibles còmplices: "Hem de saber si hi ha més gent, si treballava d'acord amb algú o si actuava tot sol".

Minassian no estava fitxat per la policia i era del poble de Richmond Hill, molt a prop de la ciutat. Segons el seu perfil de LinkedIn, estava estudiant informàtica en una universitat de Toronto. L'atropellament va coincidir amb una reunió de ministres d'Afers Estrangers del G-7 que preparava la cimera de caps d'estat que el Canadà acollirà al juny.

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha ofert el condol als familiars de les víctimes i ha parlat d'un "atac tràgic i sense sentit". "Tots ens hauríem de sentir segurs quan passegem per les nostres ciutats i comunitats. Estem seguint la situació de prop i continuarem treballant per garantir la seguretat de tots els canadencs". La majoria de víctimes ja s'han identificat.

Testimonis en estat de xoc

Diversos testimonis han descrit com la furgoneta blanca, un vehicle llogat, va zigzaguejar entre la multitud sobre la vorera, a uns setanta quilòmetres per hora. "Es va enfilar a la vorera", explicava Ali Shaker, que conduïa molt a prop de la furgoneta. "Va començar a atropellar tothom: totes les persones que hi havia a la vorera".

Christian Ali, que va passar pel carrer segons després de l'atropellament, va explicar que "hi havia molts cossos a terra i sang per tot arreu, tothom estava en xoc".

stats