Internacional 23/12/2020

Cremen un camp de refugiats de Bòsnia després de ser-ne expulsats

La clausura del camp de Lipa deixa 1.400 persones sense sostre en ple hivern i enmig de la pandèmia

Ara
2 min
L'incendi al camp de refugiats de Lipa

BarcelonaUn grup de residents del camp de migrants de Lipa, a Bòsnia i Hercegovina, han calat foc a les instal·lacions aquest dimecres després que les aproximadament 1.400 persones que hi vivien s'haguessin vist obligades a abandonar-lo perquè s'havia de tancar, malgrat les baixes temperatures. El foc ha sigut controlat ràpidament i no es té constància de cap ferit.

El camp de Lipa, situat a la ciutat de Bihac, a l'extrem nord-occidental del país, va ser habilitat després que el tancament de fronteres provocat pel covid-19 deixés atrapats a Bòsnia i Hercegovina milers de migrants que tenien intenció de passar la frontera amb Croàcia (situada a tot just uns 15 quilòmetres del camp) i accedir així a la Unió Europea. Però l'oposició de les autoritats locals, que retreien a altres zones del país que no col·laboressin en la gestió d'aquesta crisi, va impedir que el camp arribés a disposar mai d'electricitat ni aigua corrent. Segons explica la BBC, això va provocar que les ONG decidissin abandonar-lo i que se'n fixés el tancament per a aquest dimecres.

Minuts després de l'evacuació, i quan pràcticament tots els migrants ja havien abandonat el camp, tres tendes han començat a cremar. Segons la versió de la policia, recollida pel coordinador de l'Organització Internacional de les Migracions (IOM) per als Balcans Occidentals, Peter van der Auweraert, els autors del foc han sigut "un grup de residents". "Desastre sobre desastre", ha lamentat Van der Auweraert, que ha destacat que "afortunadament no hi ha hagut víctimes".

"Aquest camp va ser construït aquest any en resposta a la sobrepoblació i a les condicions inadequades que hi havia en qualsevol altre lloc. Per diferents raons, majoritàriament polítiques, no es va connectar a la xarxa d'aigua potable ni d'electricitat, ni va ser adaptat per a l'hivern", explica en un comunicat l'IOM, l'organisme de les Nacions Unides que gestionava el camp juntament amb les autoritats de la regió.

Segons aquesta organització, a causa del tancament del camp, "1.400 persones s'uniran al nombre creixent de migrants que dormen al ras", en ple hivern i enmig de la pandèmia, "al cantó d'Una Sana, a la frontera de Bòsnia amb Croàcia". L'IOM calcula que a la zona hi ha "1.500 migrants, sol·licitants d'asil i refugiats més (incloent-hi dones i nens)", que dormen en edificis abandonats o en camps improvisats al bosc.

stats