LLIBERTAT DE PREMSA
Internacional 10/06/2019

Campanya inèdita de la premsa russa per alliberar Ivan Golúnov

El periodista d'investigació està en arrest domiciliari per una acusació de tràfic de drogues que ell nega

Ara
2 min
Campanya inèdita de la premsa russa per alliberar Golúnov

BarcelonaLa premsa russa independent ha decidit trencar el silenci. En un gest sense precedents, ha començat una campanya per aconseguir l’alliberament del conegut periodista d’investigació Ivan Golúnov, en arrest domiciliari per una acusació de tràfic de drogues que ell nega.

Els tres principals diaris no progovernamentals - RBK, Kommersant i Védomosti - van publicar ahir un editorial conjunt en què denuncien les irregularitats al voltant de la detenció del reporter. A les tres portades s’hi llegia, amb la mateixa tipografia i en diferents colors, el contundent titular: “Som Ivan Golúnov”. Tots tres diaris es van esgotar ben aviat als quioscos de Moscou i de Sant Petersburg.

“Considerem que les proves que va presentar l’acusació per demostrar la culpabilitat de Golúnov no són convincents, i les condicions que envolten la seva detenció aixequen dubtes seriosos sobre si s’ha complert la llei en aquest procediment”, apunta l’editorial. Altres mitjans impresos, tant regionals com estatals, també van recollir a les seves pàgines missatges de suport al periodista.

L’acusació de tràfic de drogues, recurrent

Des que es va conèixer la detenció de Golúnov, dissabte, els mitjans liberals russos han deixat clar que qualsevol altre periodista independent del país es podria haver trobat en la seva situació. Els últims anys, almenys vuit periodistes i activistes russos han estat detinguts per suposades acusacions de tràfic de drogues, com Oiub Titiev, director de l’oficina txetxena de l’ONG Memorial, que va ser condemnat a quatre anys de presó per possessió de drogues. Titiev va ser posat precisament ahir en arrest domiciliari.

Golúnov, de 36 anys, conegut per les seves investigacions sobre corrupció al mitjà Meduza, va ser detingut dijous passat i la policia assegura que tenia droga a casa seva. L’acusen d’intent de tràfic de drogues a gran escala. El periodista nega que mai hagi tingut cap relació amb la droga i considera que tot plegat és una “provocació” dels organismes de seguretat per desacreditar la seva feina. El jutge n’ha decretat l’arrest domiciliari durant dos mesos mentre es duen a terme les investigacions. Des de divendres hi ha actes en suport seu al carrer, que miren d’esquivar la prohibició de les manifestacions no autoritzades. Aquest dimecres, diada nacional de Rússia, s’ha convocat a Moscou una marxa en defensa de la llibertat d’expressió i per exigir l’alliberament de Golúnov. Un portaveu del Kremlin ha admès que el govern rus té dubtes sobre el cas.

stats