ELECCIONS
Internacional 21/10/2019

El Canadà vota el destí de Trudeau en l’elecció més ajustada

Les enquestes han pronosticat un empat tècnic entre conservadors i liberals fins a l’últim dia mateix de la campanya

Sònia Sánchez
2 min
Justin Trudeau votant acompanyat dels seus fills.

BarcelonaEl primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, va anar a votar aquest dilluns al seu col·legi de Mont-real, acompanyat de la seva dona i els seus dos fills, Xavier i Ella-Grace. Ho feia en uns comicis en què se sotmet al judici dels canadencs i que es presenten com uns dels més ajustats que es recorden, amb les enquestes pronosticant un empat tècnic entre conservadors i liberals fins a l’últim dia mateix de la campanya. Els primers col·legis electorals a obrir van ser els de la província de Newfoundland, a la costa atlàntica, i amb les diferències horàries al llarg del país, els últims a tancar portes a les set de la tarda serien els de la Colúmbia Britànica, a la costa oest -cap a les quatre de la matinada catalana.

Una jornada electoral tranquil·la va posar fi a 40 dies d’una campanya que ha estat definida per molts com la més dividida i bruta de la història recent del Canadà, amb acusacions i retrets mutus entre els dos principals candidats, esquitxats cadascun per escàndols diversos, i amb la irrupció del nou Partit Popular, nascut l’any passat d’una escissió dels conservadors i amb un discurs populista pròxim a la ultradreta. Precisament en aquesta última província de l’oest es van concentrar els esforços dels candidats l’últim dia de campanya, amb actes a Vancouver tant de Trudeau com de Scheer i també del líder de l’esquerrà Nou Partit Democràtic (NDP), Jagmeet Sigh, i la del Partit Verd, Elisabeth May. La regió, tradicionalment progressista, era una de les més disputades, com a prova fefaent del desencant general de l’electorat canadenc amb un primer ministre que va arrasar a les urnes el 2015 amb unes promeses de canvi i una imatge de moralitat impecable que s’han vist enfosquides en quatre anys de mandat.

Malgrat la bona marxa de l’economia canadenca, un dels mèrits que s’atribueix el primer ministre, i malgrat promeses complertes com la legalització del cànnabis i la taxa al carboni -que els conservadors proposen abolir al programa electoral-, Trudeau ha perdut la confiança de bona part dels votants fins i tot al seu Quebec natal, on es projectava una pujada del Bloc Quebequès (BQ). Una última enquesta publicada el mateix diumenge seguia preveient l’empat tècnic i oferint un rol clau als petits NDP, BQ i els verds, tots tres en alça.

stats