Internacional 20/06/2018

El Canadà legalitza l'ús recreatiu del cànnabis

El Senat ho ha aprovat per 52 vots a favor i 29 en contra i es preveu que el mercat legal estigui llest a mitjans de setembre

Agències
2 min
Una bandera canadenca amb el dibuix d'una fulla de marihuana oneja davant del Parlament canadenc, a Ottawa

TorontoEl Parlament del Canadà ha aprovat aquest dimecres l'ús recreatiu del cànnabis i es converteix en el segon país del món a adoptar aquesta mesura després de l'Uruguai, que ho va fer el 2013, segons han informat avui mitjans locals.

El projecte de llei ha sigut aprovat al Senat per 52 vots a favor i 29 en contra, amb dues abstencions, i es preveu que el mercat legal de cànnabis estigui llest en un període d'entre vuit i dotze setmanes, a mitjans de setembre.

La legalització per a ús lúdic de la marihuana era una promesa electoral del primer ministre, Justin Trudeau, i arriba després de set mesos d'intens debat parlamentari.

"Ha sigut massa fàcil per als nostres fills obtenir marihuana, i per als delinqüents aconseguir-ne els beneficis. Avui, canviem això. El nostre pla per legalitzar i regular la marihuana acaba de passar al Senat", ha escrit Trudeau al seu compte de Twitter.

El senador Tony Dean, que va promoure el projecte de llei, ha destacat "la votació històrica per al Canadà" que ha tingut lloc a la cambra alta, que ha suposat "el final de 90 anys de prohibició" i d'"un enfocament que senzillament no ha funcionat", segons la cadena CBC.

Es tracta d'una "política social transformadora" i "un pas valent del govern", ha afegit Dean, per a qui l'important és que ara el Canadà podrà "començar a enfrontar-se a alguns dels danys del cànnabis" i ser "proactiu en l'educació pública".

"Veurem la fi de la criminalització i podrem començar a abordar el mercat il·legal de 7.000 milions de dòlars del Canadà. Això és bo per al Canadà", ha afegit.

La ministra de Salut, Ginette Petitpas Taylor, ha dit que les províncies necessitaran de dos a tres mesos des del moment que s'aprovi el projecte de llei per estar a punt per implementar el nou règim de cànnabis legalitzat.

El projecte de llei presentat pel govern canadenc permet que cada habitatge pugui conrear un màxim de quatre plantes de marihuana.

stats