Internacional 26/12/2014

Cancel·lades les converses de pau per a l'est d'Ucraïna

El govern i els rebels acorden l'intercanvi de presoners

Efe
1 min
El líder dels rebels de Donetsk, Alexandr Zajárchenko, en una roda de premsa el dia de Nadal. ALEXANDER ERMOCHENKO / EFE

KíevLa reunió entre el govern de Kíev i els rebels pro-russos per negociar la pau a l'est d'Ucraïna, programada per a aquest divendres a Minsk, va ser cancel·lada avui, segons han confirmat tant els separatistes com el ministeri d'Afers Exteriors bielorús.

"Els representants de les repúbliques popular de Donetsk i Lugansk no prendrem part en les negociacions d'aquest divendres", va anunciar el negociador cap dels revoltats de Lugansk, Vladislav Deinego.

La cancel·lació de la segona reunió del Grup de Contacte de Minsk, format pels dos bàndols enfrontats a l'est d'Ucraïna, amb mediació de Rússia i l'OSCE, va ser confirmada pel secretari de premsa de la cancelleria bielorussa, Dmitri Mirónchik .

Una font pròxima a les autoritats ucraïneses ha assegurat a Interfax que els rebels han incomplert el compromís d'intercanviar presoners abans d'aquest divendres, aconseguit fa dos dies a la capital bielorussa.

Tant els separatistes com el Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU, en les seves sigles en ucraïnès, antic KGB), van confirmar ahir l'acord per intercanviar 150 soldats ucraïnesos per 225 rebels, que segons Kíev s'havia de dur a terme abans d'aquest matí.

No obstant això, Deinego ha assegurat avui que el termini acordat per a aquest primer intercanvi de presoners no venç fins el proper dimarts 30 de desembre.

Poc abans, el negociador cap dels rebels de Donetsk, Denís Pushilin, va assegurar que els prorussos havien "completat a través de l'OSCE tots els procediments" per acudir avui a la cita a Minsk, però han estat "ignorats per Ucraïna".

stats