Internacional 27/05/2019

La candidata liberal a les europees: "Hem trencat el monopoli del poder"

Els socialistes i els populars es lamenten per la caiguda però es reivindiquen com a necessaris per pactar

Júlia Manresa
2 min
La candidata d'ALDE a presidir la Comissió, Margrethe Vestager.

Brussel·lesEl Partit Popular Europeu ha tornat a guanyar les eleccions, però amb un regust de derrota. El partit hegemònic des de feia vint anys a l'Eurocambra ha perdut prop d'una quarantena d'escons, segons les últimes actualitzacions. Per això, el seu candidat, l'alemany Manfred Weber, s'ha lamentat per la fuga de vots. Tot i això, ha continuat reivindicat els populars com el partit més gran de l'Eurocambra i el partit sense el qual no és possible "una majoria estable". El mèrit se l'han atribuït dos nous grups a l'alça, els liberlals d'ALDE i els Verds. "Hem trencat el monopoli del poder", ha dit victoriosa la candidata dels liberals i actual comissària de competència, Margrethe Vestager.

L'entrada del partit del president francès, Emmanuel Macron, al grup dels liberals els ha impulsat fins a superar els 100 escons i s'han constituït d'aquesta manera com el tercer gran grup de l'Eurocambra i necessari per a gairebé qualsevol pacte. Vestager ha interpretat el resultat de la votació com la voluntat dels europeus de trobar una "composició diferent dels lideratges de les institucions".

Els liberals, que es reivindiquen com a força de centre, també han esgarrapat vots dels socialdemòcrates, que han perdut una trentena de vots i han quedat com a segona força. El seu candidat a presidir la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha valorat els resultats amb màxima prudència i, malgrat que l'aritmètica fa difícil el pacte, ha mantingut la seva voluntat de buscar una aliança progressista a l'Eurocambra que permeti deixar fora del repartiment de poders al Partit Popular. "Weber sap que encara hi ha una majoria possible sense els populars, però no és sa que un partit sigui inevitable, continuarem buscant una majoria progressista", ha reblat el líder holandès.

I qui té la clau per donar opcions a aquest pacte, a banda d'ALDE, són els Verds, que tenien com a cocandidata l'alemanya Ska Keller. Per això, una de les primeres referències de Timmermans en els seus discursos durant els últims dies ha estat la necessitat de lluitar contra la crisi climàtica. El somriure de Ska Keller era més que evident. Els Verds han sumat 15 escons i volen negociar. "Per primera vegada hi haurà negociacions de veritat per a la nova Comissió Europea. Farem les nostres demandes i deixarem clar que qualsevol nou president ha de tenir clars els temes pels quals hem fet campanya: acció climàtica, justícia social i democràtica", ha conclòs.

L'altra pota que faria possible aquest pacte progressista (que hauria de comptar amb altres escons per arribar a la meitat de l'hemicicle) és l'Esquerra Unitària Europea, del candidat Nico Cué, un grup més eurocrític en què hi ha, per exemple, Podem o el partit d'Alexis Tsipras, però amb qui Timmermans també aspira a trobar consensos.

stats