Internacional 13/05/2019

Un cardenal trenca un precinte policial per tornar la llum a un edifici ocupat per 450 sensesostre

L'almoiner del Papa intervé quan el bloc, on viuen 400 persones, portava 6 dies sense subministre

Ara
2 min
El cardenal Konrad Krajewski a l'illa italiana de Lampedusa.

BarcelonaUn assistent del papa Francesc, el cardenal Konrad Krajewski, ha desafiat la policia italiana i el ministre de l'Interior italià, l'ultradretà Matteo Salvini, i ha retornat la llum a un edifici ocupat per 450 sensesostre. Sis dies després que la companyia elèctrica els tallés el subministrament perquè acumulaven un deute de 300.000 euros, el cardenal –en qualitat d'almoiner del Papa, el responsable de les obres de caritat del pontífex– va entrar dissabte a la sala de comptadors, precintada per la policia, i va reactivar la llum, assumint tota la responsabilitat davant la policia i la companyia distribuïdora ACEA.

"He intervingut personalment per reactivar els comptadors. Ha sigut un gest desesperat. Hi havia més de 400 persones sense electricitat, amb famílies, criatures, i no podien ni tan sols endollar les neveres", ha explicat el cardenal polonès.

L'edifici, situat a la via Santa Croce in Gerusalemme, és de propietat pública i hi viuen un centenar de menors, als quals Krajewski havia portat uns regals a primera hora: aleshores els va dir que si al vespre no s'havia restablert la llum ell mateix tornaria per tornar-la a connectar. Feia dies que els inquilins i els activistes que els fan costat es manifestaven a les portes de l'edifici al crit de "Sense llum no es pot viure". Fonts properes a l'oficina de l'almoiner han explicat que el cardenal "era totalment conscient de les possibles conseqüències legals i va actuar amb la convicció que ho havia de fer pel bé d'aquestes famílies".

La resposta de Salvini no es va fer esperar: "Compto que l'almoiner pagui els 300.000 euros de factures endarrerides", va dir en un acte electoral a la ciutat de Bra, al nord del país. "Crec que tots vosaltres pagueu les factures amb sacrifici... Si algú és capaç de pagar els rebuts de milions d'italians amb problemes econòmics em farà feliç", va afegir. El cardenal li ha respost que a canvi del moment en què va reconnectar la llum pagaria el que fos: "Si calgués també les seves factures".

En una entrevista a la cadena italiana RAI, la germana Adriana Domenici, que treballa amb els sensesostre, va explicar que ella havia demanat ajuda al cardenal després que la companyia tallés la llum a l'edifici el 6 de maig. També ha revelat que quan els operaris hi van tornar per tornar a tallar el subministrament, es van trobar una nota del cardenal i van deixar la llum connectada.

El papa Francesc ha donat a la figura històrica de l'almoiner una missió pràctica de caritat port per porta. Krajewski, de 55 anys i que va ser ascendit a cardenal el 2018 per Francesc, volta cada nit per Roma en una furgoneta per distribuir menjar i mantes entre la gent del carrer, i també organitza àpats col·lectius. Acaba de tornar de l'illa grega de Lesbos, on ha portat ajuda financera a projectes de suport als refugiats i ha recordat a les famílies que malviuen en tendes i que han vist com s'aturaven les seves vides que el Papa no se n'ha oblidat.

stats