Internacional 13/01/2016

"Et cuidaré més que els meus ulls": l'interès "obsessiu" del Chapo per Kate del Castillo

El diari mexicà 'El Milenio' difon els missatges de mòbil que es van enviar el narcotraficant i l'actriu poc abans de la trobada amb Sean Penn a la selva. El capo de la droga ha estat canviat de cel·la fins a vuit cops per evitar que es torni a escapar de la presó

Marc Toro
4 min
Fotografia del Chapo en la seva última entrada a la presó / EFE

BarcelonaNomés han passat cinc dies des que les autoritats mexicanes van capturar Joaquín 'El Chapo' Guzmán i les informacions que han sortit a la llum sobre la trobada entre el narcotraficant, l'actriu Kate del Castillo i l'estrella de Hollywood Sean Penn l'octubre passatSean Penn l'octubre passat ja donen per fer una pel·lícula. Però a diferència del 'biopic' que el mateix narco hauria intentat rodar quan era fugitiu –fet gràcies al qual va ser localitzat–, aquesta pel·lícula seria una comèdia romàntica.

El diari mexicà 'El Milenio' ha difós els missatges de mòbil que es van enviar el capo de la droga i la protagonista de la telenovel·la 'La Reina del Sur' abans de la seva trobada amb Penn. Unes converses que van ser interceptades pels serveis d'intel·ligència mexicans i que demostren l'"interès quasi obsessiu" del Chapo per l'actriu, tal com han destacat fonts del govern del país a l'agència Efe.

El Chapo Guzmán, Sean Penn i Kate del Castillo / EFE

"La teva presència serà una cosa bonica, tinc moltes ganes de coneixe't i arribar a ser bons amics... Ets el millor del món", diu Guzmán en un missatge enviat a Del Castillo el 25 de setembre, i afegeix: "Tingues fe que estaràs a gust. Et cuidaré més que els meus ulls". Davant d'aquesta mostra d'afecte, l'estrella de la televisió mexicana respon: "Em remou massa que em diguis que em cuides. Mai ningú m'ha cuidat. Gràcies! Tinc lliure el proper cap de setmana!".

La font oficial citada per Efe assenyala que el narcotraficant buscava "tenir contactes freqüents i íntims" amb l'actriu, mentre que en altres missatges difosos pel diari mexicà l'advocat del Chapo li diu al seu client que Del Castillo –a qui el narco diu "Kati"– està "molt emocionada" i "sorpresa" amb la relació.

Del Castillo, en el punt de mira

Aquest seguit de revelacions, juntament amb el simple fet que l'actriu mexicana contactés amb l'home més buscat del país, ha indignat el govern d'Enrique Peña Nieto. "Lamentem molt que hi hagi actes de col·laboració de qualsevol ciutadà amb integrants del crim organitzat", ha afirmat aquest dimecres el portaveu de la Presidència, Eduardo Sánchez, i ha confirmat que Del Castillo està sent investigada per no haver compartit informació que hauria facilitat la detenció de Guzmán.

"Moltes vegades s'ha estereotipat els narcotraficants com a persones que tenen el seu costat bo, que d'alguna manera fan algun bé", o fins i tot han estat catalogats d'"herois", però no cal oblidar les seves accions, va subratllar el portaveu del govern, per recordar que "aquest tipus de criminals han violat dones, assassinat nens, torturat dones i homes", captat i abusat de menors d'edat o "desmembrat comunitats senceres".

Sembla, però, que aquesta llarga llista de crims no pot competir amb l'interès creixent per la figura i història del Chapo arreu del món. A Los Angeles, per exemple, va camí de convertir-se en una figura pop: la marca de roba Barabas ha rebut una allau de demandes per comprar una camisa com la que portava el Chapo en la seva entrevista amb Sean Penn. "Aquesta camisa és la sensació del moment, els telèfons no paren de sonar. Estem fent moltes vendes, molts enviaments, i se n'esperen més", afirma a Efe la gerent de la botiga Barabas, Sandra Macía, que explica el cas d'un client que va viatjar 20 hores per carretera des de l'estat de Washington al sud de Califòrnia per comprar la mateixa roba que portava el Chapo.

AS
La camisa que portava el Chapo en la trobada amb Sean Penn, a la venta en una botiga de Los Angeles. EFE

Reforç de la seguretat per evitar la tercera fuga

Davant d'aquest espectacle, que fins i tot es pren a broma a Mèxic –tal com va explicar a l'ARA Salvador Martí, professor de ciència política a la Universitat de Girona–, el govern del país s'esforça a reforçar la seguretat al centre penitenciari de l'Altiplano, on està empresonat el narcotraficant i d'on va escapar al juliol. I més tenint en compte que el procés d'extradició del criminal als Estats Units pot durar entre 1 i 6 anys, a causa dels recursos d'empara presentats pels advocats de l'acusat.

Una font del govern citada per Efe assegura que el Chapo ha estat canviat vuit vegades de cel·la –sense cap tipus de patró fix– en els quatre dies en què porta reclòs com a mesura de seguretat per evitar la seva tercera fuga. Amb el mateix objectiu "s'ha quadruplicat el nombre de càmeres". A més, afegeix la font, un "equip d'elit" que ha estat sotmès a "proves de confiança superiors a les de qualsevol altre" vigilant està "24 hores observant personalment" el pres amb càmeres.

Per últim, "no hi ha punts cecs a les cel·les", com el que existia a la dutxa de la seva cel·la original i que li va permetre escapar l'estiu passat, i s'han reforçat els terres i reixes de la presó per evitar que es construeixi un altre túnel. I si algú vol visitar el Chapo a la presó, s'haurà de sotmetre a un modern sistema d'escaneig "que inclou cavitats del cos humà". Tot esforç és poc per al govern en hores baixes de Peña Nieto, que vol evitar tornar a quedar retratat davant la comunitat internacional.

stats