Internacional 16/01/2019

El Chapo hauria pagat més de 100 milions a Peña Nieto

Un testimoni del judici contra el narco diu que va ser l'expresident qui va demanar els diners

Ara
2 min
Imatge d'Alex Cifuentes, testimoni que ha declarat que 'El Chapo' va pagar 100 milions per subornar Peña Nieto.

BarcelonaL'exsecretari del cap del narcotràfic Joaquin Guzmán 'el Chapo' ha declarat en el seu judici que 'El Chapo' va pagar 100 milions de dòlars a l'expresident de Mèxic, Enrique Peña Nieto.

El colombià Alex Cifuentes, de 51 anys i antic secretari del Chapo, va explicar que va ser el mateix Peña Nieto qui va contactar amb el narcotraficant el 2012, després de ser elegit president i dos mesos abans de prendre possessió, per demanar-li diners a canvi d'aturar la cerca que hi havia contra ell.

El mateix Chapo havia declarat ja en el mateix judici, que se segueix contra ell a Nova York, que tant Peña Nieto com el seu predecessor, Felipe Calderón, van acceptar suborns del narcotràfic. Ara, el seu secretari ha detallat que en concret Peña Nieto va rebre 100 milions de dòlars, que el Chapo li va fer arribar a través d'un intermediari, que Cifuentes ha identificat com a "comadre Maria".

Segons el relat de Cifuentes, que va dir que no havia estat testimoni directe de la transacció sinó que tot això l'hi havia explicat el mateix Chapo, Peña Nieto hauria contactat amb el narcotraficant i li hauria demanat 250 milions dòlars a canvi d'aturar la cerca contra ell, i el Chapo hauria respost oferint 100 milions.

Al tribunal federal de Brooklyn, un dels advocats del 'Chapo' Guzmán, Jeffrey Lichtman, ha preguntat a Cifuentes: "¿El senyor Guzmán va pagar un suborn de 100 milions de dòlars al president Peña Nieto?". I el testimoni ha respost que sí.

L'ex cap de gabinet de Peña Nieto, Francisco Guzmán, ha respost immediatament al Twitter negant les acusacions: "Les declaracions del traficant de drogues colombià a Nova York són falses, difamatòries i absurdes", ha tuitejat, i ha afegit que va ser el govern de Peña Nieto el que va "localitzar, detenir i extradir" el Chapo als EUA.

Guzmán, de 61 anys, va ser extradit als Estats Units el 2017 sota els càrrecs de tràfic de cocaïna, heroïna i altres drogues dins del país com a líder del Càrtel de Sinaloa.

stats