Internacional 14/01/2013

La salut de Chávez millora

El ministre de comunicació veneçolà ha assenyalat que "el president està complint estrictament amb el tractament mèdic". Els dirigents veneçolans es van reunir diumenge amb els Castro per parlar dels resultats de la reunió ALBA-Petrocaribe

Efe
3 min
Partidàris de Chavéz en una missa en honor al president. AFP

L'HavanaEl president de Veneçuela, Hugo Chávez, evoluciona favorablement de la cirurgia a la qual va ser sotmès l'11 de desembre, tot i que encara necessita "mesures específiques" per solucionar la insuficiència respiratòria que se li va originar com a conseqüència d'una infecció.

"Tot i el seu delicat estat de salut, després de la complexa intervenció quirúrgica de l'11 de desembre, en els últims dies l'evolució clínica general ha estat favorable", segons ha indicat el ministre de Comunicació, Ernesto Villegas, a la cadena de ràdio i televisió.

A més a més, ha afirmat el mateix ministre, "el president està conscient, en comunicació amb la seva família amb els seus equips polítics i el metge".

A Chávez el van operar a Cuba d'un càncer situat a la zona pèlvica, tot i que no s'ha informat informat oficialment de la naturalesa d'aquest càncer. En un comunicat oficial del dia 7, es va informar que l'estat de Chávez es mantenia "estacionari" i amb una insuficiència respiratòria produïda per una infecció pulmonar.

El gendre de Chávez, Jorge Arreanza, ministre de Ciència i Tecnologia, ha indicat poc després a Twitter: "Avançarem".

El Tribunal Superior de Justícia va dictaminar la setmana passada que Chávez no podia assistir el dia 10 a l'acte d'assumpció previst en la Constitució, però que podria jurar el càrrec posteriorment, ja que era un governant reelegit. A més a més, el Suprem ha avalat la continuïtat de l'executiu de Chávez, que concloïa les seves funcions aquell mateix dia.

Maduro es reuneix amb els Castro

El líder de la Revolució cubana, Fidel Castro, i el seu germà, el president Raúl Castro, van analitzar diumenge, a l'Havana, amb l'equip polític d'Hugo Chávez, els resultats de la recent reunió ALBA-Petrocaribe i aspectes de l'aliança entre l'illa i Veneçuela, segons han informat aquest dilluns alguns mitjans oficials.

En aquesta trobada, el vicepresident veneçolà, Nicolàs Maduro, ha agraït també les atencions que els Castro i l'equip mèdic que atén Chávez a Cuba i que han desitjat al governant una ràpida recuperació, segons una nota oficial del diari que publica aquest dilluns el diari oficial de Granma.

Fidel i Raúl Castro es van reunir amb Maduro i la procuradora general de Veneçuela, Cília Flores, que des de divendres passat són a l'Havana. En la trobada també hi han participat per la part veneçolana el president de l'Assemblea Nacional, Diosdado Cabello, i el ministre de Mineria i Petroli, Rafael Ramírez, els que van arribar a l'illa dissabte a la tarda.

Segons Granma, els dirigents cubans i veneçolans han repassat els "exitosos resultats" de la reunió extraordinària que han mantingut a Caracas el passat 10 de gener els cancellers de Petrocaribe i l'Aliança Bolivariana per als pobles d'Amèrica (ALBA). Els Castro i altres càrrecs veneçolans també han tractat "altres aspectes de l'aliança estratègica entre ambdós països".

Veneçuela dóna les gràcies als Castro

Els dos dirigents veneçolans van agrair també als líders cubans la declaració del vicepresident del Govern de l'illa, Miguel Díaz-Canelm, durant l'acte de suport a Chávez celebrat a Caracas el dia 10 de gener. Díaz-Canel va assegurar a la capital veneçolana que Cuba respondrà a qualsevol atac a Veneçuela per part de l'"imperi", en aparent al·lusió als EUA, "com si es tractés de la pròpia pàtria".

stats