Internacional 16/10/2017

El chavisme s'imposa a les eleccions regionals

L'oposició denuncia frau

Ara
2 min
Un Maduro triomfant anuncia la victòria del chavisme a les regionals.

BarcelonaEl chavisme s'ha imposat als comicis regionals de Veneçuela de diumenge en aconseguir 17 de les 23 governacions que té el país. L'oposició ja ha anunciat que no reconeix els resultats i ha denunciat frau en el procés. Segons ha informat el Consell Nacional Electoral (CNE), l'oficialista Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) ha guanyat en 17 estats, mentre que els candidats de l'oposició s'han hagut de conformar amb 5, a l'espera dels resultats finals de l'estat de Bolívar. Es dona la circumstància que l'oficialisme ha arrabassat a la coalició opositora Taula de la Unitat Democràtica (MUD) l'estat de Miranda, governat pel dues vegades candidat a la presidència del país Henrique Capriles, i els estats de Lara i Amazones.

Amb el 95,8% de les actes escrutades, la presidenta del CNE, Tibisay Lucena, ha indicat que els resultats són "irreversibles" i ha assenyalat que en aquests comicis hi ha hagut una participació del 61,14% del cens electoral.

El president veneçolà, Nicolás Maduro, va declarar en un discurs triomfal que "va arrasar el chavisme". "Hem guanyat el 75% de les governacions del país [...] el chavisme és viu, està triomfant i és al carrer", ha afirmat poc després que es proclamessin oficialment els resultats. "Avui ha guanyat la veritat de Veneçuela, avui el chavisme ha arrasat, avui tenim 17 governacions, avui tenim el 54% dels vots, avui tenim el 61% de participació i avui la pàtria s'ha enfortit amb el 75% de les governacions", ha apuntat.

L'oposició havia denunciat en tot el procés previ i durant les eleccions tot un seguit de traves i obstacles imposats per la Junta Electoral, en fer canvis de centres de votació a última hora i no permetre la substitució de candidats a les paperetes electorals. Els opositors han avançat que no pensen reconèixer els resultats fins que una auditoria independent recompti els vots.

stats