Internacional 17/01/2018

Detingut un exagent de la CIA per filtrar informació classificada a la Xina

L'exfuncionari va facilitar noms reals, telèfons i ubicacions de cases segures de la CIA

Efe
2 min
Entrada de la Central Intelligence Agency (CIA) a Langley, Virginia

WashingtonLes autoritats dels Estats Units han detingut un antic agent de l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) acusat de possessió il·legal d'informació classificada que podria afectar la seguretat nacional del país.

El detingut és Jerry Chung Shing Lee, un nord-americà que actualment residia a Hong Kong (Xina) i que va ser arrestat a última hora d'aquest dilluns a l'aeroport internacional John F. Kennedy de Nova York, segons el comunicat del ministeri de Justícia.

El diari 'The New York Times' assegura que Lee va començar a treballar per a la CIA l'any 1994. Allà va tenir accés a innumerables documents classificats com a 'top secret'. El 1992 l'acusat va retornar als Estats Units després de quasi una dècada vivint a la Xina. Abans d'arribar al seu lloc de residència l'exfuncionari i la seva família van passar uns dies en hotels de Hawaii i Virgínia, on van ser investigats per l'FBI.

Durant els seus registres els agents van trobar dues llibretes on Lee havia anotat informació relativa a treballadors de la CIA, com els seus noms reals o els seus números de telèfon. Les llibretes també tenien referències sobre operacions obertes, punts de trobada o cases segures pels agents del servei d'intel·ligència dels Estats Units.

L'exagent de la CIA es va convertir en sospitós, segons informa el 'The New York Times', quan l'agència nord-americana va perdre diversos informants de manera sistemàtica a la Xina. Aquest mateix mitjà assegura que l'exfuncionari va utilitzar aquesta informació per ajudar Pequín a desmantellar una xarxa d'informadors de la CIA a la Xina, amb l'execució o detenció d'una dotzena d'ells.

Lee, que ja ha declarat en un tribunal de Nova York, podria ser condemnat a 10 anys de presó si és declarat culpable.

Aquest cas se suma al d'un altre exagent de la CIA que va ser detingut el 2017 per proporcionar informació classificada a les autoritats xineses i al d'una exfuncionària del departament d'Estat acusada al mes de març de col·laborar amb els serveis d'intel·ligència de la Xina.

stats