Internacional 18/03/2019

El president de Moçambic eleva a mil els morts pel cicló 'Idai'

La Creu Roja alerta de la devastació total i de la dificultat per fer arribar l'ajuda humanitària

Ara
3 min
Veïns de Chiluvi, al centre de Moçambic, caminant per uns carrers plens de fang

BarcelonaDevastació i mort. És el que ha deixat el pas del cicló Idai pel sud de la costa africana de l’Índic, on els últims dies ha colpejat de ple Zimbàbue, Moçambic i Malawi. Qui n’ha sortit més malparat ha sigut Moçambic, on ja es parla de la pitjor tragèdia natural que ha patit el país, ja que, segons el president Filipe Nyusi, s’ha cobrat la vida d’un miler de persones. No obstant, la xifra confirmada de morts no arriba a 300 entre els tres països: 98 a Moçambic i 89 a Zimbàbue, i la resta pertanyen al tercer país afectat. A més, hi ha centenars de desapareguts i milers de persones que han hagut de buscar refugi fora de casa seva en llocs elevats per mantenir-se lluny de l’aigua.

De fet, el balanç de les pèrdues personals és encara provisional i el recompte es fa molt lentament. Les inundacions han afectat una enorme superfície que fa difícil el càlcul, però és que, a més, el nivell de l’aigua encara és massa alt i la ja de per si pobra xarxa viària ha quedat malmesa o totalment incomunicada en alguns punts.

El president Nyusi ha sobrevolat aquest dilluns l'àrea afectada i ha descrit el paisatge arrasat per les fortes pluges i ratxes de 180 quilòmetres de l''Idai' com una "zona de guerra", amb molts cadàvers flotant. És la imatge de la devastació i de la cara més crua de la natura.

El seu relat coincideix amb les imatges i vídeos que han publicat a les xarxes socials testimonis d’afectats i organismes internacionals: pobles sencers desapareguts sota les aigües i gent intentant transitar per carreteres intransitables. Plou sobre mullat, perquè la regió és una de les més pobres del continent, molt vulnerable als condicionants climàtics. La pobresa i la falta d’inversió dels governs fa que les ciutats i els poblats estiguin plens de cases de construcció molt senzilla i a la mínima es veuen sobrepassades. És el que ha passat amb l’Idai, que serà recordat com un autèntic malson pels residents.

La Creu Roja Internacional ha alertat que la situació és particularment "horrible" a la ciutat de Beira, que amb un cens de mig milió de persones és la quarta població de Moçambic i el segon port més important del país. Es calcula que “el 90% de l’àrea està afectada o ha quedat destruïda”.

El cicló 'Idai' va tocar terra a mitjans de la setmana passada i ha provocat la inundació de grans superfícies de terrenys de cultius i residencials. A mesura que el nivell de l'aigua baixa comença a evidenciar-se la magnitud de la tragèdia, i es comencen a comptar les víctimes mortals, en un balanç encara provisional. L'aeroport de Beira i les carreteres de la regió han quedat afectades, fet que dificulta l'accés a l'ajuda i als productes bàsics, perquè el seu port és un dels més importants de la regió i la porta d'entrada de tot tipus d'aliments i productes que viatgen des de la costa fins a l'interior en camions.

L'ONU ha estimat que 1,7 milions de persones estan patint els efectes del cicló tropical en primera persona, entre les quals hi ha un enorme nombre de menors que ara mateix no tenen garantida la ingesta d'aliments. Mentrestant, els familiars que han recuperat els primers cadàvers intenten donar-los sepultura.

A Zimbàbue, el president Emmerson Mnangagwa ha declarat l'estat d'emergència per l'impacte del cicló, que ha agreujat la situació d'extrema necessitat que viuen bona part dels 15 milions d'habitants per la persistent sequera que ha malmès els conreus. El govern ha fet un càlcul ràpid i aproximat de quant costarà la reconstrucció dels edificis afectats i el restabliment del sistema elèctric: 18 milions de dòlars.

stats