'THE NEW YORK TIMES'
Internacional 01/09/2019

Set morts, 21 ferits i un atacant abatut en un tiroteig a Texas

La policia investiga la motivació del tirador, que ha mort abatut a l'interior d'un vehicle

Manny Fernandez / Neil Vigdor / Christopher Mele
2 min
Clients del centre comercial d'Odessa sortint amb els braços enlaire vigilats per la policia, poc després que el tirador fos abatut mortalment

Houston (Texas)El balanç del tiroteig massiu de dissabte a Texas -matinada de diumenge a Catalunya- ha pujat a set persones mortes, segons les dades oficials, mentre la investigació intenta determinar la motivació del tirador, abatut mortalment. Aquest és el segon incident d'aquest tipus a l'estat del sud en menys d'un mes. A més, hi ha una vintena de persones ingressades als centres hospitalaris, entre elles tres agents i un nadó de 17 mesos.

L'home tenia entre 30 i 40 anys i, de moment, la policia desconeix què l'ha impulsat a la seva carrera criminal, que ha sembrat de terror els 20 quilòmetres que separen les localitats d'Odessa i Midland en un cap de setmana festiu al país. De nou, l'incident ha reobert l'etern debat sobre la proliferació i el control d'armes en un país on hi ha gairebé 300 milions de pistoles a mans de civils.

El cap del departament de policia d'Odessa, Michael Gerke, ha explicat en una conferència de premsa que la policia va intentar prèviament aturar el pistoler en un control de trànsit, quan conduïa per una autovia a l'alçada de Midland. L'home va respondre disparant els agents i en la seva fugida cap a Odessa va continuar disparant i va deixar enrere diverses víctimes.

En un moment donat, el sospitós va baixar del seu vehicle i va robar un camió del servei postal i va continuar la seva carrera de trets fins que va arribar a les portes d'un complex de sales de cinemes als afores de la ciutat i va ser abatut a l'interior del vehicle en un intercanvi de trets.

Junior Bejarano, de 20 anys, treballador del restaurant Twin Peaks d’Odessa, acabava de netejar una taula quan va sentir un tret de pistola a l’exterior i explicava com en qüestió de segons tot va ser un "caos" amb la gent cridant i plorant. Quan va sortir fora amb altres companys ja va veure diversos cotxes amb la carrosseria foradada pels trets.

Precedents

La tragèdia d'Odessa és una escena tristament familiar als Estats Units. Des del 2017 i només a l'estat de Texas, hi ha hagut quatre tirotejos massius [amb més de cinc morts], comptant aquest últim.

"El nostre cor està trencat", ha lamentat el vicepresident, Mike Pence, tot just conèixer la notícia per assegurar que tant ell com el president Donald Trump continuen "absolutament decidits a treballar amb líders de tots els partits i el Congrés per abordar i afrontar el flagell dels tirotejos massius”. Per contra, avui a entrat en vigor a Texas noves lleis que rebaixen els controls per poder entrar pistoles a esglésies i escoles.

El tiroteig ha revifat el debat sobre les armes que es manté viu des de la matança d'El Paso, també a Texas, quan un supremacista blanc va obrir foc contra clients d'un centre comercial, la majoria dels quals d'origen hispà. Hi van morir 20 persones. L'incident ha fet augmentar encara més les pors i inquietuds no només d'una ciutadania acostumada a l'excés d'armes sinó també de la classe política i el policies.

Copyright The New York Times

stats