Publicitat
Publicitat

Els quatre interrogants dels atemptats de París

La policia busca encara una quarta persona relacionada amb els atemptats mentre investiga les relacions entre els terroristes i el jihadisme mundial

Quina relació tenien els germans Kouachi amb Amedy Coulibaly?

"Estem sincronitzats. Ells, Charlie Hebdo i jo, la policia". Així va respondre a preguntes d'un periodista per telèfon el terrorista que va matar una policia al sud de París dijous i va assaltar el supermercat 'kosher' divendres.

Els lligams entre els dos també han estat confirmats pels investigadors que han recomptat centenars de trucades entre la companya de Chérif Kouachi i la de Amedy Coulibaly.

Els noms  dels germans Kouachi i Amedy Coulibaly havien estat relacionats anteriorment en una investigació contra el jihadisme francès, concretament en una trama per alliberar un terrorista empresonat a França, condemnat a cadena perpètua per un atemptat a la xarxa de rodalies de París l'any 1995.

Per aquest cas, Coulibaly va complir una pena de quatre anys de presó -feia dos mesos que acabava de sortir- mentre que Cherif Kouachi va ser absolt per falta de proves.

Hi ha hagut errors de seguretat a França?

"Evidentment que ha fallat alguna cosa. Quan hi ha 17 morts és que ha fallat alguna cosa", es va lamentar divendres a la nit el primer ministre francès, Manuel Valls.

Els terroristes tenien antecedents clar per jihadisme -de fet dos d'ells havien complert penes de presó per aquesta militància- però tot i això, gaudien de llibertat i sobre ells no hi havia cap mena de vigilància especial.

"Hi haurà un abans i un després dels atemptats", va anunciar també divendres Valls accelerant un debat obre sobre les reformes policials, judicials i legislatives que s'han anat suggerint els últims dies.

Es pot incrementar encara més la vigilància anti-terrorista?

El president francès, François Hollande, va anunciar divendres mateix un reforçament de la seguretat a França que, en el cas de París, ja estava en alerta màxima per risc d'atemptats des de dimecres.

Un dispositiu de gairebé 90.000 efectius entre policia, gendarmeria i exèrcit patrullen per la capital i la seva àrea metropolitana. Però a l'operatiu s'han sumat encara aquest dissabte s'han desplegat 800 soldats més de l'exèrcit.

El primer ministre Valls va evocar "noves mesures de seguretat" pel futur, després d'extreure "lliçons" del que ha passat, va dir sense concretar més.

Totes les mirades estan posades ara a garantir la seguretat de la manifestació de demà a París a la que s'espera una assistència massiva de ciutadans i de líders polítics europeus i d'altres països.

Es busquen encara més persones vinculades amb els terroristes?

Les forces de seguretat busquen encara una quarta persona relacionada amb els atemptats d'aquesta setmana a França. Es tracta de la companya d’Amedy Coulibaly, una noia de 26 anys identificada com a Hayat Boumediene.

El seu telèfon mòbil va registrar centenars de trucades amb la companya de Chérif Kouachi, detinguda des de dimecres. En total hi ha cinc detinguts encara en el cas dels atemptats, tots ells amb relacions familiars o d'amistat amb els terroristes.