Internacional 02/03/2016

Clinton es distancia de Sanders gràcies a triomfs rotunds als estats del sud

L'exsecretària d'Estat dels EUA guanya les primàries demòcrates de set estats, però el senador de Vermont es manté viu amb victòries a quatre estats

Núria Ferragutcasas
2 min

WashingtonSegueix els resultats de la cursa a la Casa Blanca amb el nostre interactiu

Hillary Clinton ha dominat el Superdimarts gràcies als triomfs contundents obtinguts aquesta matinada –hora catalana– a sis estats del sud –Alabama, Arkansas, Geòrgia, Tennessee, Texas i Virgínia– i a un altre de més estret a Massachusetts. Així, amb una victòria a la majoria dels estats que votaven en una jornada decisiva, es distancia del seu rival, Bernie Sanders, i s'acosta cada cop més a la nominació presidencial demòcrata.

La seva candidatura s'enforteix, sobretot, pel gran suport que ha rebut de les minories, especialment dels votants afroamericans. Mentrestant, el senador de Vermont continua sense convèncer aquests electorats.

Com Donald Trump, el vencedor del Superdimarts republicà, l'exsecretària d'Estat i exprimera dama dels Estats Units ha fet un discurs presidencialista, com si ja fos la candidata inevitable del partit Demòcrata. I ha tornat a fer crítiques velades al favorit de la cursa republicana.

"Amèrica no ha deixat mai de ser gran. El que necessitem és unir Amèrica", ha dit, repetint les paraules que va dir dissabte passat després d'escombrar Sanders a Carolina del Sud. Clinton ha censurat la retòrica que utilitzen alguns candidats republicans i ha subratllat que el país prospera quan "tothom prospera".

La candidata demòcrata ha tornat a posicionar-se com l'hereva del president Barack Obama i ha promès continuar amb les seves polítiques.

Sanders arrasa a Vermont

Tot i el domini de Clinton, Sanders ha complert gairebé tots els seus objectius de la nit i ha guanyat a Vermont –el seu estat–, Colorado, Minnesota i Oklahoma. El seu equip de campanya, doncs, creu que encara pot donar la sorpresa.

"La gent que em coneix millor... ens ha votat de manera ferma", ha dit el senador. A Vermont, l'estat que representa, ha guanyat amb un 90% dels vots. Sanders espera continuar sumant més delegats als estats de Nova Anglaterra i de l'Oest Mitjà dels Estats Units.

Les primàries presidencials, tant la demòcrata com la republicana, són una cursa per als delegats que escolliran el seu candidat presidencial en les convencions del seu partit. Clinton, amb 544 delegats, encara és lluny de la majoria de 2.383 delegats.

El senador de Vermont ha aconseguit uns 284 delegats, i ara en té 349. Tot i així, la seva rival té també el suport d'una gran majoria dels superdelegats, membres del partit. Si se sumen els seus vots, Clinton supera els 1.000 delegats.

Els analistes polítics, però, no creuen que els superdelegats tinguin la clau de la nominació demòcrata. Si Sanders aconsegueix guanyar més primàries i 'caucus' que Clinton, és molt probable que molts d'aquests superdelegats s'uneixin a la seva candidatura.

stats