Internacional 06/11/2013

El CNI dóna la seva versió sobre l'espionatge dels EUA al Congrés

Els grups parlamentaris asseguren estar satisfets per les explicacions de Sanz Roldán

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridEl director del CNI, Félix Sanz Roldán, ha comparegut aquest dimarts durant més de dues hores a la comissió de secrets oficials del Congrés per explicar la seva versió sobre una suposada col·laboració espanyola amb els EUA per espiar dirigents i partits polítics de l'Estat. El caràcter secret del òrgan parlamentari ha impedit que a hores d'ara hagin transcendit detalls de la reunió. El president del Congrés, Jesús Posada, que ha demanat prudència a tots els portaveus parlamentaris, ha assegurat que la compareixença ha estat molt "aclaridora".

Posada ha assegurat que després de sentir les respostes de Sanz Roldán a totes les preguntes dels grups parlamentaris "s'ha tranquil·litzat". "El resultat de la compareixença ha estat bo per als que hi han assistit i per als ciutadans. Ha estat positiu", ha afegit Posada.

A la sortida de la reunió, la majoria de portaveus parlamentaris s'han limitat a afirmar que la reunió ha estat positiva. Només els líders del PSOE i IU en el Congrés han anat una mica més enllà. La socialista Soraya Rodríguez ha afegit que el responsable del CNI ha donat "garanties de respecte" als drets dels ciutadans en el territori espanyol i ha deixat entreveure que per potser sí que s'han espiat els militars espanyols en missions especials a l'estranger. De fet, Sanz Roldán ha comparegut a la comissió amb un projector per exposar a través d'un document audiovisual dades sobre les activitats que es porten a terme contra el terrorisme internacional per impedir atacs contra la seguretat espanyola en zones de conflicte com l'Afganistan i el Sahel.

El portaveu d'IU, Cayo Lara, escoltades les explicacions del CNI, ha confessat que li provoca més "inquietud" el servei secret d'intel·ligència dels EUA que l'espanyol.

stats