Internacional 19/06/2012

Una coalició de tres partits governarà Grècia

Els conservadors de Nova Democràcia, els socialistes del Pasok i el partit de centreesquerra Dímar acorden formar un executiu de coalició, segons ha avançat el líder socialista, Evànguelos Venizelos

Cristina Mas
2 min
El líder del Pasok rep a Fotis Kouvelis / REUTERS

Enviada especial a AtenesTres partits formaran govern a Grècia. Segons ha avançat el líder del Pasok, Evànguelos Venizelos, en una reunió amb diputats del seu partit, els socialistes grecs, els conservadors de Nova Democràcia, Pasok i el partit de centreesquerra Dímar assumiran l'executiu de coalició.

Els guanyadors de les eleccions es quedarien amb nou ministeris, la majoria, i els socialistes es mantindrien fora de l'estructura de govern, segons ha avançat la ràdio grega Skai. Aparentment, Nova Democràcia intentaria quedar-se amb els ministeris de Turisme, Marítim, Desenvolupament, Protecció Ciutadana, Justícia, Interior, Economia, Afers Exteriors i Defensa.

Venizelos ha avançat aquesta tarda que l'anunci de nou govern està previst per a dimecres al matí, però que encara queda perfilar quin paper faran tant Pasok com Dímar a la coalició i si finalment es desmarcaran de qualsevol cartera. "Segons el que hem acordat, es podria formar [el govern] demà (dimecres) al migdia", ha dit el líder socialista en sortir de la reunió amb diputats del seu partit. "Abans de les eleccions volíem formar un govern d'unitat nacional, però amb Syriza rebutjant qualsevol acord, només teníem una solució pràctica", ha assenyalat.

La renegociació del rescat

El líder del Pasok no ha aclarit la participació que tindrà en el nou govern, però ha remarcat que la notícia més important no era l'acord per formar un executiu amb una majoria àmplia, sinó el fet que aquest nou gabinet podrà pressionar per renegociar aspectes de les mesures draconianes del rescat de la 'troica'. "Tant el Pasok com jo ho donarem tot per guanyar la batalla de la renegociació [del memoràndum]. Syriza podria haver-se sumat a aquest esforç, però han escollit apartar-se'n, escollint així el rol més fàcil per a ell mateixos".

A primera hora de la tarda d'aquest dimarts, els tres líders de la coalició s'han reunit per repartir-se les responsabilitats en el nou govern; els detalls haurien de donar-se a conèixer a partir de dimecres. Venizelos s'ha reunit després amb el seu partit. D'acord amb fonts del Pasok, la reunió ha estat molt acalorada. El líder dels socialistes insisteix que no permetrà que cap espasa del partit tingui un ministeri al govern, i que apostarà només per tecnòcrates. Si tot avança com ha anunciat, dimecres se sabrà quina ha estat l'elecció del partit.

stats