Internacional 20/09/2019

Colt deixa de fabricar fusells per la saturació d'armes als Estats Units

El fabricant de l'AR-15 manté el compromís amb la controvertida Segona Esmena de la Constitució

Ara
2 min
Una policia sosté una AR-15 que a partir d'ara es deixarà de fabricar als Estats Units

BarcelonaPer motius de "mercat", Colt ha anunciat que suspèn la producció de fusells d'assalt, que inclou els AR-15 utilitzats en molts dels freqüents tirotejos massius que cada any causen la mort de més de 30.000 persones als Estats Units. El gran fabricant d'armes nord-americà ha dit que ha detectat un excés d'aquests fusells, que, en el seu argot, qualifica d'"esportius moderns", fins al punt que ja hi ha prou excedents. Precisament, avui hi ha hagut un mort a Wahsington en un tiroteig amb un d'aquests fusells d'assalt.

En un comunicat, el director executiu de Colt, Dennis Veilleux, assegura que, malgrat que deixen de fabricar-ne, es garanteix la disponibilitat d'AR-15 al mercat i diu que la decisió es deu a qüestions empresarials i econòmiques i no ètiques arran de la pressió cada cop més gran de part de la societat civil de la necessitat de restringir l'accés a les armes.

En aquest sentit, Veilleux ha subratllat el compromís de l'empresa amb la Segona Esmena de la Constitució nord-americana, que consagra el dret de la ciutadania a posseir armes per garantir la seva pròpia seguretat i la del seu patrimoni. Així, la fàbrica manté intacta la línia de producció per a l'armament que ven a forces de seguretat, la policia i l'exèrcit.

El fusell d'assalt AR-15 és el més popular als Estats Units i ha estat utilitzat en múltiples dels recents tirotejos al país, com el de l'institut de Parkland el 2018 o el d'una discoteca d'Orlando l'any 2016. L'anunci arriba després d'un estiu en què els Estats Units han patit tirotejos massius, com el d'El Paso, a Texas, o Dayton, amb desenes de víctimes.

Sense anar més lluny, el precandidat demòcrata a la Casa Blanca Beto O'Rourke va prometre durant un debat la setmana passada que si guanya les eleccions confiscarà els fusells d'assalt tipus AR-15 o AK-47 de les cases nord-americanes.

stats