Internacional 12/12/2012

Comença el judici a un dels acusats per l'assassinat d'Anna Politkóvskaia

L'expolicia ha arribat a un acord amb el fiscal que implica una reducció de la condemna i l'opció de ser processat per separat. La família de la periodista ho condemna

Ara
2 min
Dimitri Pavlyuchenkov, l'expolicia acusat d'organitzar l'assassinat de Politkóvskaia. EFE

BarcelonaEls fiscals russos han demanat una pena de presó de 12 anys per al policia acusat d'organitzar l'assassinat de la periodista Anna Politkóvskaia, segons ha afirmat la cadena britànica BBC.

L'expolicia Dimitri Pavlyuchenkov s'ha sotmès a judici aquest dimecres després d'arribar a un acord amb el fiscal per reduir la seva condemna per assassinat i possessió il·legal d'armes a canvi de col·laborar en les investigacions. Una part de l'acord també inclou que Pavlyuchenkov sigui jutjat i processat per separat i no pas conjuntament amb els altres cinc acusats de l'assassinat.

Politkóvskaia va ser una periodista d'investigació que va escriure informes molt crítics sobre el Kremlin i les accions de l'exèrcit rus a Txetxènia. La van trobar morta per diversos trets el 7 d'octubre del 2006 a l'ascensor del seu apartament. En aquest període treballava pel diari 'Novaya Gazeta', conegut pels atacs ferotges que llançava a les autoritats del país.

Rebuig d'un dels fills de Politkóvskaia

El fill de la periodista, Ilya Politkovsky, ha criticat l'acord assolit amb l'exoficial de la policia acusat d'haver participat en l'assassinat de la seva mare i ha al·legat que no ajudarà a esbrinar qui va ordenar l'assassinat. "M'agradaria que Pavlyuchenkov aparegués amb tots els participants i així el seu testimoni seria examinat a la cort, ja que si no el seu testimoni serà examinat en un procediment judicial tancat i només confessarà la seva culpabilitat".

Un cas polèmic i complex

També hi ha tres membres d'una mateixa família txetxena acusats: Rustam Makhmudov, per disparar una arma de foc, i els seus germans Dzhabrail i Ibragim com a conductors i guies en el moment de la fugida. Aquests tres sospitosos ja van ser jutjats l'any 2009 i absolts per falta de proves, tot i que el Tribunal Suprem va ordenar que tornessin a ser investigats i jutjats.

Els investigadors creuen que ells i l'expolicia Pavlyuchenkov formaven part d'una banda sota les ordres del txetxè Lom-Ali Gaitukayev, que alhora estava contractat per un membre no identificat. Gaitukayev va ser detingut el 2007 acusat d'intent d'assassinat d'un home de negocis i va ser acusat de l'assassinat de Politkóvskaia l'any passat.

Pavlyuchenkov, que pot ser condemnat aquest divendres, també s'enfronta a una demanda de la família per la compensació d'uns 251.000 euros.

stats