Internacional 23/02/2014

La comissària Reding, sobre la independència: "Negocieu per mantenir-vos units"

La dirigent europea alerta que si Catalunya ser separa d'Espanya quedarà fora de la UE i tornar a entrar-hi serà "un procés que pren temps, i hi ha coses millors a fer"

Marc Vidal
1 min
Viviane Reding. CRISTINA CALDERER

BarcelonaLa vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, ha reclamat aquest diumenge a Barcelona que els governs de Catalunya i Madrid negociïn per trobar una entesa que eviti un trencament.

"Feu tot el possible per no trencar-vos, manteniu-vos units. Comenceu a negociar amb la ment oberta sense línies vermelles", ha dit en una roda de premsa.

Per Reding, "una solució és important per evitar un trencament que no és en interès de ningú, ni de catalans, ni d'espanyols, ni d'europeus".

"Un procés que porta temps"

Reding ha recordat que si Catalunya se separa d'Espanya quedarà fora de la UE i haurà de negociar la seva entrada.

"És un procés que porta temps i hi ha coses millors a fer –ha puntualitzat–. És una època d'unir-se i no de dividir-se. Això és lluny de ser ideal".

"Ho dic a tothom amb qui em trobo: 'Feu un nou acord entre les regions i govern central a Espanya. Negocieu una solució que sigui bona, que funcioni i que sigui justa per a tothom", ha afegit.

Sí al dret d'expressar-se

Quan se li ha preguntat si estava a favor del dret a decidir, Reding a respost que respectava "els drets dels ciutadans a expressar-se". "Qui sóc jo per dir que no teniu el dret d'expressar-vos?", s'ha preguntat.

Tot seguit la vicepresidenta de la Comissió ha afegit que un referèndum és una "qüestió nacional" i cal seguir el que digui la Constitució sobre la qüestió. "Però que la gent s'expressi no hauria de ser mai un problema", ha conclòs.

Reding ha recordat que ara és moment d'unions i no de divisions, i que aquest és l'esperit de la UE.

stats