Internacional 18/07/2019

Condemna a mort per decapitar dues turistes escandinaves al Marroc

Els tres assassins, que havien jurat lleialtat a l'Estat Islàmic, van matar les dues noies al desembre

Ara
2 min
Els autors de l'assassinat de dues turistes escandinaves abandonen el jutjat en una furgoneta després de ser condemnats a mort.

BarcelonaEls tres joves jihadistes que van assassinar i decapitar dues turistes escandinaves el 17 de desembre passat en una muntanya de l’Atles, al Marroc, van ser condemnats ahir a mort pel tribunal que els jutja.

El Tribunal d’Apel·lacions de Salé –una ciutat pròxima de Rabat–, encarregat de delictes de terrorisme, va dictar així la pena capital a Abdessamad el Joud, de 25 anys, Youness Ouziad, de 17, i Rachid Aftai, de 33. Els tres joves marroquins havien jurat lleialtat al grup jihadista Estat Islàmic poc abans de l'assasssinat.

En el judici, tots tres van confessar ser els autors materials de l’assassinat de la ciutadana danesa Louisa Vesterager Jespersen, de 24 anys, i de la seva amiga noruega Maren Uealnd, de 28 anys. Les noies van ser decapitades a l’interior de la seva tenda de campanya mentre estaven de vacances en aquesta zona del centre del Marroc fent muntanyisme.

Més de vint còmplices

A banda dels tres autors materials, hi havia 21 persones més acusades de ser còmplices de l’atac. Tots ells van ser condemnats a penes d’entre cinc anys i cadena perpètua. Malgrat que la majoria es van voler desmarcar de l’assassinat, els principals càrrecs per als condemnats van ser “formació de banda criminal per preparar i cometre actes terroristes”, “atemptat de forma premeditada contra la vida de les persones”, “execució d’actes salvatges”, “possessió i ús d’armes” i “intent de fabricació d’explosius”.

El condemnat a cadena perpètua va ser el còmplice Abderrahman Khayali que, segons el jutge, estava al corrent dels fets malgrat que no va presenciar les decapitacions. Els tres condemnats a mort i el mateix Khayali, a més, hauran de pagar conjuntament dos milions de dírhams –uns 200.000 euros– en concepte d’indemnització als familiars de les víctimes. Però és poc probable que ho puguin fer a causa de la seva situació econòmica: cap d’ells s’havia pogut pagar un advocat.

Tot i les condemnes a mort, també és improbable que els tres acusats principals siguin executats, perquè al Marroc hi ha una moratòria de fet sobre la pena capital.

stats