Internacional 21/04/2020

Confusió sobre l'estat de salut del dictador de Corea del Nord

Algunes informacions apunten que Kim Jong-un està greu després d'una operació, però Seül no en té constància

Ara
2 min
Kim Jong-un aposta per "l'autosuficiència" per assestar un "cop" als que els imposen sancions

BarcelonaTotes les alertes han saltat aquest dimarts al voltant de l'hermètic règim de Corea del Nord, l'única dictadura comunista totalment aïllada del món que existeix. Algunes fonts de dins del país asseguren al diari Daily NK i també a la CNN que el líder nord-coreà, Kim Jong-un, estaria en estat greu després d'haver sigut intervingut quirúrgicament per algun problema coronari. Però fonts oficials de Seül asseguren que no havien detectat "cap senyal inusual" sobre l'estat de salut del dictador.

La primera informació va sortir al mitjà Daily NK, que deia que Kim Jong-un hauria sigut sotmès a una operació de cor i es recuperava en una residència als afores de Pyongyang, la capital nord-coreana. Una sola font –suposadament propera al líder nord-coreà– havia informat el diari i especulava que l'operació es devia a diversos factors, com l'obesitat, el tabaquisme i la fatiga per l'excés de feina.

Una font de l'administració dels Estats Units explicava també a la CNN que els serveis d'intel·ligència nord-americans estaven analitzant informes que asseguraven que Kim Jong-un estava "en greu perill després d'una cirurgia".

Però fonts del govern sud-coreà, que manté una estreta vigilància sobre el veí del nord i acostuma a tenir informes d'intel·ligència fiables, assegurava oficialment que no tenia cap evidència que confirmés aquestes informacions.

Amb tot, la informació no confirmada agafa certa volada pel fet que el líder de Corea del Nord ja no va aparèixer en públic el 15 d'abril durant els actes de la festa nacional, que recorda l'aniversari del seu avi i fundador del règim, Kim il-Sung. Segons el Daily NK i la CNN, l'operació quirúrgica s'hauria produït el 12 d'abril.

stats