Internacional 04/04/2019

El Congrés demana a Trump que deixi d'ajudar l'Aràbia Saudita al Iemen

La Cambra de Representants dels EUA aprova una resolució contra les relacions amb el règim de Riad

Ara
2 min
El president dels Estats Units, Donald Trump, en una imatge recent a la Casa Blanca, a Washington.

BarcelonaLa Cambra de Representants dels Estats Units ha enviat una nova pilota calenta a la taula del president nord-americà, Donald Trump. Aquest dijous aquesta cambra -controlada pels demòcrates- ha aprovat una resolució que demana a Trump que retiri el suport militar a l'Aràbia Saudita en la guerra del Iemen.

La votació -245 vots a favor, per 175 en contra- se suma a la petició, pràcticament idèntica, que el Senat -de majoria republicana- va fer al març.

La demanda, que exigeix a Trump que retiri les tropes dels Estats Units al Iemen en cas que no estiguin combatent el grup terrorista Al-Qaida, va guanyar popularitat i suports després de l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi el 2 d'octubre al consolat del seu país a Istanbul. La suposada responsabilitat del règim de Riad va desencadenar una onada d'indignació i crítiques contra aquest país àrab.

Una relació polèmica

Aquesta decisió de la cambra baixa, doncs, serveix de termòmetre per veure com els legisladors entenen la relació entre Washington i Riad després de l'assassinat de Khashoggi.

Des de la Casa Blanca, però, ja han amenaçat amb vetar la resolució, ja que "planteja seriosos dubtes constitucionals i es basa en una premissa errònia". Sembla que no serà fàcil que la proposta tiri endavant: el mateix Trump ha assegurat en diverses ocasions que l'Aràbia Saudita és un gran aliat a la regió i ha reiterat que l'assassinat del periodista no ha de canviar la sintonia entre els dos països.

En cas que finalment Trump aposti per vetar aquesta resolució seria el segon cop en les últimes setmanes que utilitza aquest poder presidencial per refusar una mesura del Congrés.

Sigui com sigui, la demanda de la Cambra de Representants, sumada a la del Senat, s'entén com un toc d'atenció a la gestió del president.

stats