Internacional 30/09/2019

El conservador Kurz arrasa i té opcions de governar amb ecologistes i ultradretans

L'excanceller surt victoriós de la crisi del passat mes de maig i diu que dialogarà amb tothom

Marta Rodríguez
3 min
Sebatian Kurz, amb un enorme 'gràcies' intervé davant dels seus simpatitzants en el primer discurs com a canceller electe

BarcelonaSebastian Kurz, el canceller més breu d’Àustria, es va guanyar ahir un segon mandat en les eleccions generals. El seu Partit Popular (ÖVP, per les sigles en alemany) no podrà governar en solitari, però fins i tot pot escollir el company de ball que l’acompanyi en un nou executiu, perquè suma amb dues opcions diametralment oposades: per una banda, amb els vells socis ultradretans de l’FPÖ, responsables de la crisi del maig passat, i per l’altra, amb els Verds, que tornen al Parlament de Viena.

Amb el 75% del vot escrutat, la formació de Kurz hauria obtingut 73 escons. És el seu millor resultat en anys, el 37% dels vots, un 5,5% més que els aconseguits el 2017 i molt millors que el que auguraven les enquestes electorals, que també s’han quedat curtes amb la caiguda que ha patit l’extrema dreta. L’FPÖ s’ha ensorrat amb un 17,3%, gairebé deu punts menys que els anteriors comicis, en què tots els vaticinis li eren favorables, tot i que els seus diputats podrien ser claus per a Kurz, ja que no ha revelat encara quina serà la seva opció. De moment, el conservador ha insistit en un diàleg obert amb totes les forces, però cal no oblidar que durant els mesos de govern amb l’FPÖ es va sentir força còmode, deixant passar alguna sortida de to a favor de l’estabilitat.

Gestió premiada

No obstant això, a Kurz l’electorat no només li ha perdonat la seva aventura de fer possible la tornada dels xenòfobs al govern de Viena, sinó que l’ha premiat per la gestió que va fer de la crisi que va posar fi a l’executiu als 17 mesos de mandat. Als ultres els va esclatar un escàndol de corrupció amb el seu líder i vicecanceller, Heinz-Christian Strache, que va sacsejar la política local.

Kurz, un polític de carrera ascendent veloç, va evitar que la situació s’eternitzés i va pressionar els seus ministres de l’FPÖ perquè sortissin de l’executiu. En quatre dies ho va aconseguir, però ja en solitari el Parlament li va plantejar una moció de confiança que el va obligar a una dimissió prematura. “Al maig el Parlament ens va destituir i ara el poble ens ha tornat a triar”, deia ahir el canceller in pectore davant dels seus simpatitzants en estat d’eufòria.

Kurz era el revers de la moneda de l’FPÖ, al qual, en canvi, els seus electors no han perdonat la corrupció: són els grans perjudicats de la crisi que ells mateixos van provocar. Els resultats han sigut una patacada molt més dura del que s’esperaven, reconeixia Norbert Hofer, el nou líder que ha aconseguit la direcció de la formació i que ha intentat distanciar-se de Strache durant la campanya. El canvi de cares als cartells no ha convençut i bona part dels seguidors han apostat per Kurz. Hofer admetia que la formació s’està preparant per passar a l’oposició.

A casa dels Verds l’alegria també era doble. Són, de fet, els segons guanyadors per haver pogut tornar al Parlament de Viena aprofitant l’onada de preocupació per la crisi mediambiental. Amb el 12,4% dels sufragis, fins a 23 diputats, els Verds condicionen el suport a Kurz a suprimir les polítiques antiimmigració aprovades amb l’FPÖ i afavorir l’economia verda.

Les eleccions han constatat la caiguda lliure dels socialdemòcrates, que s’han deixat 5 punts malgrat que es mantenen com a segona força. El nou lideratge de Beate Meinl-Reisinger ha sigut insuficient per trencar la dinàmica.

stats