Internacional 12/01/2020

Un continuista, nou primer ministre de Malta després de l'escàndol de la periodista assassinada

Joseph Muscat dimiteix del càrrec i l'advocat Robert Abela el substitueix

Ara
3 min
L'advocat Robert Abela saluda després que es fes pública la seva victòria com a nou líder del Partit Laborista

BarcelonaL'advocat Robert Abela ha estat escollit nou líder del Partit Laborista de Malta i, per tant, substituirà Joseph Muscat com a primer ministre del país, després que el mandatari caigués en desgràcia per la vinculació d'un dels seus estrets col·laboradors amb l'assassinat de la periodista Daphne Caruana Galizia, que havia denunciat reiteradament la corrupció dins la política maltesa. Muscat ja va anunciar el desembre passat que dimitiria a començament d'aquest any.

Abela és considerat un continuista i ha evitat en tot moment criticar Muscat, malgrat que durant les últimes setmanes s'han multiplicat les veus que acusaven el primer ministre d'intentar interferir en la investigació de l'assassinat de la periodista i reclamaven la seva dimissió immediata. De fet, abans de l'elecció d'Abela com a líder del Partit Laborista, molts activistes i representants de col·lectius de defensa dels drets humans han qüestionat que el successor de Muscat impulsi un canvi real al país, que està controlat per "criminals", segons denuncien.

Dos candidats optaven a encapçalar el Partit Laborista per convertir-se en nou primer ministre: l'actual vice primer ministre i titular de la cartera de Salut, el cirurgià de 56 anys Chris Fearne, que inicialment tenia el suport de bona part del govern, i l'advocat Robert Abela, de 42 anys, que finalment ha acabat guanyant. Abela era parlamentari des del 2017 i és fill d'un altre líder laborista, George Abela, que va ser primer ministre de Malta entre el 2009 i el 2014. De fet, Muscat va ser el seu successor.

Abela s'ha imposat amb el 57,9% dels vots davant Fearne, en unes eleccions en què han participat el 92,5% dels afiliats de la formació. "Espero que treballarem junts pel bé del partit i del país", ha afirmat el nou líder laborista quan s'han sabut els resultats i adreçant-se a Fearne. "Hi ha un únic guanyador: el Partit Laborista", ha afegit. Per la seva banda, Muscat ha escrit a Twitter que està "orgullós" que Abela sigui el seu successor.

Muscat va anunciar la seva dimissió l'1 de desembre passat després que el seu cap de gabinet i amic íntim, Keith Schembri, fos acusat de ser el cervell del crim que va acabar amb la vida de la periodista Daphne Caruana Galizia el 16 d'octubre del 2017: una bomba col·locada sota el seient del conductor del seu cotxe va explotar quan ella anava al volant. Caruana Galizia investigava la corrupció de la política maltesa, que afectava tant el Partit Laborista, al govern, com el Partit Nacionalista, a l'oposició.

El cas va esclatar després que fos arrestat l'empresari Yorgen Fenech quan intentava sortir de Malta a bord d'un iot, i fos acusat formalment d'haver ideat l'assassinat de Caruana Galizia. Però el magnat, que està en presó provisional, va acusar el cap de gabinet de Muscat, Keith Schembri, de ser el cervell del crim. Arran d'això, totes les mirades es van centrar en el primer ministre i el seu govern: poc després el seu cap de gabinet i dos ministres van dimitir.

Divendres passat Muscat es va acomiadar del càrrec de primer ministre amb un emotiu discurs: "Jo soc qui ha pagat el preu més alt per resoldre aquest cas", va afirmar, a més d'assegurar que sentia l'assassinat de la periodista. L'opositor Partit Nacionalista va qualificar de "surrealista" la intervenció del mandatari perquè, va destacar, qui va pagar-ne el preu més alt va ser Caruana Galizia.

Caruana Galizia tenia 53 anys quan va ser assassinada amb una bomba lapa. Fins que l'empresari Fenech va ser detingut, els únics acusats eren Vince Muscat –que no té cap relació familiar amb el primer ministre, malgrat compartir-hi cognom– i els germans Alfred i George Degiorgio, que no tenen antecedents penals. Tots tres estan acusats d'haver fet detonar l'artefacte explosiu.

stats