Internacional 03/12/2013

Seül assegura que el règim nord-coreà ha depurat l'influent oncle de Kim Jong-un

Jang Song-thaek no apareix en públic des del 6 de setembre i, segons els serveis d'intel·ligència sud-coreans, dos dels confidents més propers haurien estat executats en públic per corrupció

Efe
1 min
El líder nord-coreà, Kim Jong-un, amb el seu oncle, Jang Song-thaek. REUTERS

SeülJang Song-thaek, oncle del líder Kim Jong-un i considerat un dels homes més influents del règim nord-coreà, ha estat destituït de les seves funcions, segons els serveis d'intel·ligència (NIS) de Corea del Sud.

A més, dos dels confidents més propers a Jang haurien estat executats en públic per corrupció i activitats contra el Partit dels Treballadors, segons ha afegit el NIS als membres del Parlament de Corea del Sud.

Es tracta de Ri Ryong-ha i Jang Soo-kil, alts càrrecs del departament administratiu del partit únic de Corea del Nord, que podria estar sent desmantellat pels seus vincles amb Jang, segons han revelat els serveis d'intel·ligència de Seül.

Jang Song-thaek és marit de Kim Kyong-hui, germana de l'exlíder Kim Jong-il, mort el desembre del 2011 i oncle de l'actual dirigent nord-coreà.

Jang, nascut el 1946, ostentava fins ara diversos càrrecs al Partit dels Treballadors, el braç polític del règim, entre ells, el de vicepresident de la poderosa Comissió Nacional de Defensa.

Els serveis d'intel·ligència sud-coreans, que han mencionat "diverses fonts fiables" en publicar la informació sobre aquesta suposada depuració, han exposat que l'oncle del líder no ha aparegut en públic des que es van produir les execucions del seus assessors.

L'últim cop que se'l va veure en públic va ser el 6 de novembre en una reunió a Pyongyang amb el senador japonès Kanji Inoki i no ha aparegut al costat de Kim Jong-un des del 10 d'octubre, durant una commemoració del 68è aniversari del Partit dels Treballadors.

stats