Internacional 18/04/2013

Corea del Nord deixa d'enviar amenaces i exigeix la fi de les sancions a canvi de negociar amb els EUA

La proposta rebaixa la tensió després des setmanes de desafiaments. Pyongyang posa també com a condició pel diàleg la fi dels exercicis militars conjunts dels EUA i Corea del Sud

Efe
1 min
Jets militars a punt d'enlairar-se a Corea del Sud. REUTERS

SeülEl règim nord-coreà ha exigit aquest dijous a Seül i a Washington que suspenguin les seves maniobres militars conjuntes i retirin les sancions de l'ONU a canvi d'un diàleg, una proposta que tot i la seva rigidesa rebaixa la tensió després de setmanes d'amenaces.

Després de formular ultimàtums de guerra nuclear pràcticament a diari fins el passat cap de setmana, el règim de Kim Jong-un ha mencionat per segon dia consecutiu la proposta d'un futur diàleg, això sí, imposant unes exigents condicions prèvies que Corea del Sud ha rebutjat.

La Comissió Nacional de Defensa, l'òrgan militar més important del règim nord-coreà, ha establer com a primer requisit per seure's a la taula de negociacions que els aliats "prenguin mesures" perquè l'ONU retiri les sancions al règim per les seves proves nuclears i de míssils.

A més, ha instat Seül i Washington a "garantir que no s'escenifiquin de nou exercicis de guerra nuclear per amenaçar o fer xantatge" al règim de Kim Jong-un, fent referència així a les diverses maniobres militars conjuntes que les aliats fan cada any en territori sud-coreà.

Poques hores després que Corea del Nord anunciés les seves condicions per a un futur diàleg, el govern de la veïna Corea del Sud s'ha afanyat a refusar-les per considerar-les "il·lògiques", en paraules del portaveu del ministeri d'Exteriors de Seül.

stats