Internacional 24/05/2018

Corea del Nord destrueix el seu centre de proves nuclears

Aquest esdeveniment significaria un pas més en el procés de reconciliació entre les dues Corees

Ara
2 min
Ciutadans de Seül miren per la televisió el desmantellament de la base nuclear nord-coreana

BarcelonaTal com va prometre, Kim Jong-un ha destruït aquest dijous l'únic centre de proves nuclears de Corea del Nord, a Punggye-ri, al nord del país. Diversos mitjans internacionals, convidats pel règim a presenciar les detonacions, han informat al llarg de la jornada d'aquest esdeveniment històric, que, suposadament, significa un pas més en el procés de reconciliació entre les dues Corees i, en conseqüència, entre el règim nord-coreà i els Estats Units.

Era una operació fixada a l'agenda internacional. De fet, va ser després de la cimera entre les dues Corees, el 27 d'abril passat, quan Kim Jong-un va comunicar aquesta intenció. Els dos països es van comprometre a treballar per la "total desnuclearització", a pocs dies de la cimera prevista el 12 de juny entre Kim Jong-un i Donald Trump.

Segons han indicat els reporters sud-coreans, també presents a l'esdeveniment, les detonacions han començat a les 11 del matí (hora local), i han durat unes tres hores. Més tard han destruït, també amb explosions, totes les altres instal·lacions que quedaven al voltant de Punggye-ri. Es desconeix si el líder nord-coreà ha assistit a la destrucció d'aquest complex nuclear.

Expectació internacional

Prèviament, Corea del Nord havia instal·lat una plataforma perquè periodistes i observadors hagin pogut ser testimonis del desmantellament públic del seu centre de proves nuclears. En concret, havia convidat periodistes dels Estats Units, la Xina, el Regne Unit, Rússia i Corea del Sud.

Aquest centre era clau en el programa nuclear del país nord-coreà. En aquestes instal·lacions, el règim havia fet sis proves nuclears subterrànies, incloent-hi l'última i més potent, que va fer el setembre passat.

Malgrat l'expectació i el significat d'aquest gest, molts analistes recelen de les veritables intencions de Corea del Nord i de les seves promeses. El 2008 Pyongyang va ensorrar públicament part de la seva planta de processament d'urani i, tot i això, va continuar desenvolupant el seu programa nuclear.

stats