Internacional 24/02/2015

Corea del Nord adverteix els EUA: "Ja s'ha perdut l'oportunitat per al diàleg. Només queda respondre militarment"

El règim de Kim Jong-un apuja el to contra Seül i Washington després que els dos aliats anunciessin l'inici de noves maniobres militars conjuntes la propera setmana

Efe
2 min
El líder nord-coreà presencia un entrenament militar, en una foto difosa pel diari oficial. 'RODONG SINMUN' / EFE

SeülCorea del Nord ha llançat aquest dimarts noves amenaces a Corea del Sud i els EUA a través dels seus mitjans estatals, després que tots dos aliats confirmessin l'inici de maniobres militars conjuntes la propera setmana. "Ja s'ha perdut l'oportunitat per al diàleg o una solució diplomàtica. El que queda és respondre militarment", ha sentenciat el diari Rodong del Partit dels Treballadors en un editorial.

Aquest diari ha dedicat diverses pàgines a criticar Corea del Sud en la seva edició d'aquest dimarts i a censurar els exercicis militars anuals Key Resolve i FOAL Eagle que Seül i Washington es disposen a iniciar dilluns que ve.

El règim nord-coreà també ha acusat al seu veí per les males relacions bilaterals en argumentar que "les autoritats de Corea del Sud s'obcequen en el servilisme cap als EUA i en accions que augmenten la confrontació", exposa un altre article del Rodong.

Les forces nord-americanes estacionades a Corea del Sud (USFK) han confirmat el calendari dels dos exercicis militars, que tindran lloc del 2 al 13 de març en el cas del Key Resolve i del 2 de març al 24 d'abril en el cas del FOAL Eagle. Els aliats han informat al règim de Pyongyang sobre les dates i el que consideren la "naturalesa no provocativa" de les dues maniobres en territori sud-coreà.

No obstant això, es preveu un augment de la tensió ja que cada any Corea del Nord reacciona amb enèrgiques protestes i accions a aquests exercicis a gran escala que considera "un assaig d'invasió" del seu país. L'any passat el règim de Kim Jong-un va respondre amb durs comentaris de censura i llançaments de míssils al mar, mentre en 2013 va llançar una inusual dura campanya d'amenaces i hostilitats que van elevar la tensió fins al punt de deslligar temors de guerra a la comunitat internacional.

Uns 28.500 efectius dels EUA estan permanentment estacionats a Corea del Sud per protegir el país davant del poderós Exèrcit Popular nord-coreà com a herència de la Guerra de Corea (1950-1953).

stats