Internacional 31/05/2019

¿Purga a Pyongyang pel fracàs de la cimera amb Trump?

Seül diu que Corea el Nord ha executat l’organitzador

Ara
2 min
Kim Jong-un i Donald Trump durant la cimera celebrada a Hanoi.

BarcelonaLa llegenda negra de Kim Jong-un té un nou capítol que, com gairebé tot el que passa a Corea del Nord, és impossible de verificar. Els serveis d’espionatge de la veïna Corea del Sud han assegurat que el règim ha executat el responsable de l’organització de la segona cimera entre Donald Trump i el líder nord-coreà, que va acabar amb el refredament de les incipients relacions bilaterals entre els dos països. El diari sud-coreà Chosum va identificar ahir la nova víctima dels capricis de Kim com a Kim Hyok-chol, que va ser l’ambaixador nord-coreà a Espanya, i que hauria estat, suposadament, executat pel fracàs de la trobada a la ciutat vietnamita de Hanoi. El règim no li hauria perdonat que no sabés captar els missatges de la delegació nord-americana durant les trobades prèvies i que, per tant, Pyongyang tingués una estratègia errònia per encarar la cimera.

El mateix rotatiu afirma que el règim també ha castigat una altra figura clau en el diàleg entre Corea del Nord i els EUA, Kim Yong-chol, que hauria estat enviat a un camp de treballs forçats i reeducació ideològica. En aquest últim cas, les acusacions de la premsa sud-coreana són força creïbles.

No hi ha rastre de Hyok-chol ni de Yong-chol des que van aparèixer públicament a la cimera de Hanoi. De fet, els mitjans nord-coreans ja no s’hi refereixen i l’única informació relacionada amb els diplomàtics és un article publicat al diari Rodong Sinmun en què els definien com a “traïdors”. En el text s’advertia que “no podran evitar un judici sever de la revolució”.

Kim Jong-un hauria decidit purgar tots els responsables del règim que van estar involucrats en les negociacions amb els Estats Units. De fet, fins i tot la germana del president, molt present en les negociacions i que va ser la cara de la delegació als Jocs d’Hivern a Corea del Sud, ha estat apartada de les seves funcions.

Antecedents erronis

De moment el govern de Seül ha evitat pronunciar-se sobre la suposada execució, i ha afirmat que “seria inadequat treure conclusions precipitades” sobre informacions que encara s’han de confirmar. Corea del Sud, tècnicament en guerra i amb les seves pròpies negociacions amb el Nord, es pot voler curar en salut, escaldada perquè en anteriors ocasions ha donat detalls de purgues que han resultat falses.

Els mitjans sud-coreans, i en particular el Chosun, han informat amb anterioritat sobre execucions d’alts càrrec que finalment han acabat apareixent en públic. Per exemple, el 2014 es va donar per mort Choe Ryong-hae, un alt càrrec del règim que, segons diuen, actua de número dos de Kim Jong-un. La mateixa història es va repetir amb una nòvia de Kim, la cantant Hyon Song-wol, que va aparèixer en una actuació televisada al cap de pocs dies de donada per morta, o amb el cap de l’exèrcit nord-coreà Ri Yong-gil. Amb aquests antecedents, quina credibilitat té la informació sobre el Nord que es publica al Sud?

stats