Internacional 10/03/2017

Corea del Sud destitueix la seva presidenta i avança eleccions

Una decisió unànime de la cort constitucional del país valida la decisió presa pel Parlament al desembre

Dolors Rodríguez
4 min
Corea del Sud destitueix la seva presidenta i es dona 60 dies per nomenar nou líder

PequínLa justícia de Corea del Sud ha destituït aquest divendres del seu càrrec la presidenta del país Park Geun-hye, acusada de corrupció. La decisió obre la convocatòria de noves eleccions presidencials i ha desencadenat protestes als carrers que s'han saldat amb dos morts i una desena de ferits.

Partidaris de la presidenta s'han enfrontat a la policia als carrers de Seül. Els dos morts confirmats són un home de 72 anys que moria a causa de ferides al cap i un altre de 60 anys que era trobat inconscient prop del tribunal. La policia ha decretat l’estat d'alerta màxima en previsió de noves manifestacions els propers dies. El president en funcions, Hwang Kyo-ahn, ha fet una crida a la calma i a restaurar la unitat nacional.

El Tribunal Constitucional de Corea del Sud ha confirmat per unanimitat la recusació de la presidenta, Park Geun-hye. La decisió obre el camí a que Park sigui jutjada per corrupció en perdre la immunitat.

La sentència dels 8 jutges confirma la resolució adoptada pel parlament, el passat 9 de desembre, que ja havia recusat la presidenta i li havia retirat les seves atribucions, nomenant un substitut temporal. El dictamen del constitucional aboca al país a la convocatòria d'eleccions que s'hauran de celebrar en un termini de seixanta dies, segurament el 9 de maig.

Park Geun-hye s'ha convertit en el primer líder polític elegit democràticament en la història de Corea del Sud obligat a abandonar el seu càrrec abans de finalitzar el mandat. El greu i rocambolesc escàndol de corrupció s'ha endut per endavant la carrera de la primera dona a arribar a la presidència del país.

Partidaris de la presidenta sud-coreana destituïda es manifesten en contra de la decisió judicial.

Park, amb un programa conservador i que prometia tolerància zero davant Corea del Nord, va guanyar les eleccions presidencials el 2012 amb el segon millor resultat de la història del país i marxa amb un grau d'acceptació que frega només el 4%.

La presidenta i la "Rasputina"

L'opinió pública sud-coreana ha viscut estupefacta un dels majors escàndols de corrupció que barreja el tràfic d'influències amb detalls personals que semblen trets de la trama d'una telesèrie. Els sud-coreans van descobrir que una "assessora personal" de la presidenta, sense càrrecs oficials al govern, havia teixit una lucrativa xarxa de tràfic d'influències.

La protagonista de l'entramat és Choi Soon-sil, batejada popularment com la "Rasputina". L'amiga intima de Park Geun-hye es va convertir en un poder a l'ombra intervenint en assumptes d'Estat, escrivint discursos i fent xantatge a grans empreses. Choi va aconseguir que les grans corporacions empresarials donessin a les seves fundacions uns 70 milions de dòlars a canvi de favors polítics.

La presidenta, encara que va demanar perdó per l'escàndol, sempre ha negat les acusacions. Ara s'enfronta a càrrecs d'extorsió, abús de poder, corrupció i nepotisme.

Perilla l'escut antimíssils?

La convocatòria d'eleccions, en un moment de gran tensió entre les dues Corees, obre un nou escenari polític que pot afectar a les relacions amb la Xina o els Estats Units. Les enquestes pronostiquen un canvi electoral i si guanya l'opositor Moon Jae-in és molt possible que el nou govern es replantegi el desplegament de l'escut antimíssils nord-americà (THAAD), que l'actual govern conservador ha accelerat en resposta a les amenaces de Corea del Nord.

L'oposició del Partit Democràtic de Corea (PDC) creu que el THAAD posa en risc la seguretat del territori. A més, deteriora les relacions amb la Xina, que ha protestat enèrgicament i amenaça amb una guerra comercial. De fet ja ha començat a pressionar amb el boicot a inversions i productes sud-coreans. I fins i tot és possible que un govern del PDC es mostri més flexible amb Corea del Nord tendint la mà al diàleg amb gestos com la reobertura del complex industrial que s’havia creat en territori nord-coreà.

Els protagonistes de la Història

La presidenta de Corea del Sud, aquest divendres destituïda.

La filla del dictador

Park Geun-hye, de 65 anys, és la filla del general Park Chung-he, el dictador que va governar amb mà de ferro el país entre 1961 i 1979, però que també va ser en part l'artífex del seu despertar econòmic. La seva mare va morir en un atemptat dirigit contra el seu marit el 1974 i el seu pare en un altre el 1979. El pare de la “Rasputina” es va convertir en el seu mentor.

Choi Soon-il en una imatge del 16 de gener.

La "Rasputina"

Choi Soon-sil es coneix com la "Rasputina" per la fosca i profunda influència que exerceix sobre la presidenta Park a la qual coneix des de la mort de la seva mare. És filla de Choi Tae-min, un exmonjo budista que va crear la seva pròpia secta, l’"Església de la Vida Eterna", i del que es diu que posava en contacte a Park amb la seva difunta mare.

L'hereu de Samsung, Lee Jae-yong en una imatge del 22 de febrer.

Samsung a judici

El 9 de març va començar el judici contra l'hereu de Samsung, Lee Jae-yong, i quatre dels seus principals assessors acusats d’haver lliurat 37 milions de dòlars a la "Rasputina" a canvi de favors polítics. El cas és una nova demostració de la xarxa d'interessos entre els grans conglomerats empresarials sud-coreans i la política.

stats