Internacional 19/12/2020

Els Estats Units autoritzen la vacuna de Moderna

Es començara a administrar el dilluns i la setmana passada ja van donar llum verda a la de Pfizer

Ara
2 min
Moderna pot anunciar resultats abans de finals del mes de novembre

BarcelonaEls Estats Units han aprovat la matinada d'aquest dissabte l'ús d'emergència de la vacuna contra el covid-19 desenvolupada per la companyia nord-americana Moderna. És la segona que autoritza l'Agència d'Aliments i Medicaments del país (FDA) en set dies: fa una setmana, els EUA van autoritzar les dosis de la farmacèutica Pfizer, que ja s'estan administrant. Segons ha detallat la FDA, les vacunes de Moderna començaran a arribar als hospitals aquest dilluns. La notícia és rellevant, principalment, per dos motius. El primer, perquè el nord-americà és el primer país del món que autoritza la vacuna de Moderna. El segon, perquè tot i que les dosis de Pfizer i de Moderna es basen en una tècnica similar, l'ús d'aquesta última és considerablement més senzill, ja que no necessita ser conservada en temperatures ultrafredes –uns 70 graus sota zero– com sí que ho requereixen les dosis de Pfizer.

El secretari de Salut i Serveis Humans dels Estats Units ha assegurat que la setmana vinent es distribuiran 5,9 milions de dosis de la vacuna de Moderna i 2 milions més de la de Pfizer per tot el país. Aquests 7,9 milions de dosis se sumaran als 2,9 milions de Pfizer distribuïts aquesta setmana i que ja s'estan administrant. Cada vacuna requereix l'administració de dues dosis per persona en un termini de 21 dies en el cas de Pfizer i de 28 en el de Moderna.

"Amb dues vacunes disponibles per a la prevenció del covid-19, l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units ha fet un altre pas crucial en la lluita contra aquesta pandèmia global que està causant un gran nombre diari d'hospitalitzacions i morts als Estats Units", ha dit en un comunicat el director de la FDA, Stephen Hahn. En la mateixa línia s'ha expressat el president nord-americà, Donald Trump, que celebra cada pas endavant del procés de vacunació com un triomf de la seva administració. "Enhorabona, la vacuna de Moderna ja està disponible", ha dit el mandatari.

Just divendres, el seu vicepresident, Mike Pence, va decidir vacunar-se en directe per llançar un missatge de confiança a la població nord-americana.

En aquest sentit, Hahn ha assegurat que les dues vacunes, tot i la seva "accelerada" autorització, "compleixen els rigorosos estàndards de seguretat, efectivitat i qualitat de fabricació necessaris per aprovar l'autorització d'ús d'emergència que el poble nord-americà espera de l'Adminsitració d'Aliments i Medicaments".

I és que aquesta autorització d'emergència (un tràmit excepcional previ a l'aprovació) arriba en el pitjor moment de la pandèmia per als Estats Units, amb més de 17,4 milions de contagis i 313.000 morts, més que cap altre país. Els EUA registren a diari més de 200.000 contagis i 3.000 morts, i les unitats de cures intensives dels hospitals de pràcticament tots els estats es troben fregant els límits de saturació.

stats