Internacional 22/11/2017

El Tribunal Penal Internacional investigarà crims de guerra i contra la humanitat a l'Afganistan

Els talibans, la policia afganesa, l'exèrcit dels EUA i la CIA, en el punt de mira del TP

Ara
2 min
Un ‘marine’ dels EUA parla amb soldats afganesos en un camp d'entrenament a l'Afganistan

BarcelonaLa fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional (TPI), la gambiana Fatou Bensouda, va demanar dilluns l'autorització dels jutges del tribunal per començar una investigació per presumptes crims de guerra i contra la humanitat a l'Afganistan des de l'any 2002.

El conflicte armat que es viu a l'Afganistan des de la invasió dels EUA l'any 2001 ha estat sota avaluació preliminar per part de l'oficina fiscal del TPI des del 2006.

Segons va explicar Fatou Bensouda hi ha tres parts diferenciades en la investigació del conflicte. El primer grup el formen els talibans i el grup insurgent Haqqani (vinculat als talibans i a Al-Qaida), acusats de crims contra la humanitat i crims de guerra.

D'una altra banda hi ha les forces de seguretat afganeses, sobretot els membres de la Direcció de Seguretat Nacional, a més de la Policia Nacional, que també serien responsables de crims de guerra, segons va assenyalar Bensouda.

I per últim hi ha les forces armades desplegades pels Estats Units a l'Afganistan i l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA). Segons els indicis del TPI tant l'exèrcit com la CIA van cometre crims de guerra, principalment, en el període 2003-2004.

Possibilitats d'anar a judici

Per no deixar cap crim sense càstig, Fatou Bensouda va notificar a les víctimes i als seus representants legals la intenció d'obrir una investigació i els va informar que tenen fins al 31 de gener del 2018 per entregar la documentació als jutges del TPI.

Després de revisar tota la informació disponible, i aplicant els criteris legals de l'Estatut de Roma, la fiscal ha determinat que hi ha una base raonable per obrir una investigació.

La fiscal va assegurar que, si la cambra tercera del tribunal accepta la seva sol·licitud d'investigació, la seva feina es es durà a terme de forma imparcial i objectiva, amb la intenció de descobrir els responsables dels crims de guerra i contra la humanitat al conflicte de l'Afganistan.

Cal recordar que, a diferència del Tribunal Internacional de Justícia, que depèn de les Nacions Unides, el Tribunal Penal Internacional sí que te capacitat per sancionar els fets que es demostri que són delictius. L'Afganistan ha signat el Tractat de Roma (que va constituir el TPI) i reconeix la jurisdicció del tribunal, mentre que els Estats Units han signat el tractat però encara no l'han ratificat.

stats