Internacional 21/12/2017

Dos detinguts per l'atropellament de 19 persones a Austràlia

Un petit totterreny envesteix la multitud en un "acte deliberat" però "no terrorista" a Melbourne

Marta Terrasa
2 min
Dos detinguts per l'atropellament d'almenys 15 persones a Austràlia

SidneyPoc més de 400 metres és el que separa els carrers paral·lels de Flinders i Bourke, al centre de Melbourne, on a principi d’any, Dimitrious 'Jimmy' Gargasoulas protagonitzava un atropellament deliberat que va deixar 6 morts i 29 ferits. Al cap d'11 mesos, el centre de la ciutat ha tornat a viure un episodi de terror a quatre rodes.

Dijous a mitja tarda (hora australiana), un totterreny de color blanc va envestir una multitud de vianants al carrer i a les vies del tram, en un "acte deliberat" que ha deixat 19 ferits, 4 d’ells en estat crític, a banda d’un nen.

En roda de premsa, la policia de l'estat de Victòria ha considerat l’incident com un fet "solitari" i "deliberat", però no com un atac terrorista, ja que no hi ha prou indicis que el sospitós tingui "lligams amb cap organització terrorista", ni que estigui "radicalitzat". De fet, tant el conductor de l’atac de Bourke com el d’ahir a la tarda tenen problemes mentals, segons ha confirmat el cap de policia de l'estat de Victòria, Shane Patton.

El sospitós, de 32 anys i australià d'origen afganès, té un historial policial per assalt i expedients per consum de drogues i, segons apunta Patton, està suposadament sota tractament, fets que podrien explicar la motivació de l’atac.

El conductor va ser detingut per un policia que no estava de servei i tant l'un com l’altre van ser ingressats a l’hospital on van ser tractats per les ferides derivades de l’incident. Minuts després, un altre home de 24 anys va ser detingut mentre gravava tota l’escena amb el mòbil. Tot i que li han trobat tres ganivets a la motxilla, la Policia de Victòria indica que segurament no existia cap vinculació amb l’atropellament, però que "donades les circumstàncies" eren mesures necessàries.

Tant Patton com el 'premier' de Victòria, Daniel Andrews, consideren que l’acte és "diabòlic" i "covard", però demanen a la gent que assisteixi als actes nadalencs previstos, al partit de criquet o a fer les compres d'última hora. Tot i que el nivell d’amenaça terrorista no ha augmentat, es desplegaran diversos centenars més de policies arreu de la ciutat, a banda dels pilons que ja hi ha a bona part de la ciutat.

stats